SLO | EN

Cilji in kompetence

Osvojijo znanja s področja embalaže in razbremenilne logistike. Spoznajo tehnološke proces embaliranja se usposobijo uporabljati teoretična znanja v praksi.

Vsebina

Funkcije in vrste embalaže. Sodobni embalažni materiali in oblike. Oblikovanje in načrtovanje embalaže. Testiranje embalaže, standardi, zakonodaja. Označevanje embalaže in GS1 standardi. 3D modeliranje in tiskanje embalaže. Osnovni procesi razbremenilne logistike. Preprečevanje, zbiranje, recikliranje, ponovna uporaba embalaže in odpadkov.

Metode poučevanja in učenja

Predavanja: pri predavanjih študent spozna teoretične vsebine predmeta. Del predavanj se izvaja na klasični način v predavalnici, del pa v obliki e-predavanj (epredavanja se lahko izvajajo na videokonferenčni način ali s pomočjo posebej v ta namen didaktično pripravljenih e-gradiv v virtualnem elektronskem učnem okolju). Vaje: pri vajah študent utrdi teoretično znanje in spozna aplikativne možnosti. Del vaj se izvaja na klasični način v predavalnici, del pa v obliki e-vaj (e-vaje se lahko izvajajo na videokonferenčni način ali s pomočjo posebej v ta namen didaktično pripravljenih e-gradiv v virtualnem elektronskem učnem okolju).

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Študent je ob zaključku predmeta zmožen: • izbrati primerno embalažo glede na namen njene uporabe in procese v logistiki, • poiskati inovacije na področju embalaže ter jo ovrednotiti, • oblikovati in načrtovati preprosto embalažo, • navesti in opisati metode ter postopke testiranja različnih vrst embalaž, • pojasniti standarde in zakonodajo s področja embalaže ter jih uporabiti pri svojem delu, • prepoznati pomembnejše embalažne oznake in uporabiti standarde GS1 pri označevanju različnih ravni embalaže, • opredelijo posamične korake v procesu razbremenilne logistike, • pojasniti piramido ravnanja z odpadki in v skladu z njo ravnati tako v zasebnem, kot poslovnem življenju.

Temeljni literatura in viri

E-gradivo predmeta. Ambrož, G., et. al: Razvoj embalaže v krožnem gospodarstvu, Fit media, 2019. Radonjič, G.: Embalaža in varstvo okolja, Založba Pivec, 2008, COBISS.SI-ID: 60031745. Paine, F.,A.: Handbook of food packaging, London, Blackie Academic & Proffessional, 1992, ISBN: 0-216-93210-6, COBISS.SI-ID: 13417733. Holman, J.: Food: processing, packaging & distribution : science in society project, COBISS.SI-ID: 226652. Coles, R.: Food packaging technology, Oxford, Blackwell, Boca Raton, CRC Press, 2003, ISBN: 1-84127-221-3, COBISS.SI-ID : 2829432. Denison, E.: Packaging prototypes, Crans-Pres-Céligny, RotoVision, 1999, ISBN: 2-88046-389-0, COBISS.SI-ID: 13682322. Pringer, O.,G.: Plastic Packaging Materials for Food, 2000. Stehle, G.: Verpacken von Lebensmitteln, 1997. Kattan, L.L.: Migration from Food Contact Materials, 1997.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev.

Opombe

Opravljene obveznosti e-predavanj in e-vaj so pogoj za pristop k izpitu. Pisni izpit.70% Seminarska naloga.30%

  • red. prof. dr. TONE LERHER, univ. dipl. gosp. inž.

  • Pisni izpit: 70
  • Seminarska naloga: 30
  • E-naloge: 0

  • : 45
  • : 45
  • : 90

  • slovensko, angleško
  • slovensko, angleško