SLO | EN

Cilji in kompetence

Cilj predmeta je študente usposobiti za raziskovalno delo na področju računalniških metod zvijanja proteinov.

Vsebina

• Uvod: Proteini, aminokisline, nativna struktura, nepravilno zvita struktura. • Ogromen in multimodalen iskalni prostor zvijanja proteinov ter Levinthalov paradoks. • Napovedovanje strukture proteinov s pomočjo eksperimentalnih in računalniških metod. • Računalniške metode: Primerjalne metode, metode na osnovi razpoznavanja zvitja in ab-initio metode. • Podatkovne baze, formati datotek in napredna orodja za zvijanje proteinov. • Vizualizacija zvijanja proteinov. • Modeli zvijanja proteinov: Model HP znotraj različnih mrež, model AB, grobo zrnati modeli in model, ki vključuje vse atome. • Najsodobnejši algoritmi zvijanja. • Analiza in vizualizacija rezultatov algoritmov.

Metode poučevanja in učenja

• Predavanja: pri predavanjih študentje spoznajo teoretične vsebine predmeta. Predavanja se izvajajo kot klasična predavanja v frontalni obliki z diskusijo ob primerih uporabe računalniških metod zvijanja proteinov. • Projektno delo: pri projektnem delu študentje uporabljajo usvojeno znanje za pridobivanje novega znanja s pomočjo znanstvene literature in implementacijo ter analizo računalniških metod zvijanja proteinov.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Po zaključku tega predmeta bo študent sposoben • vizualizirati proces zvijanja proteinov • opisati strukturo proteinov • uporabe metod strojnega učenja za določanje strukture proteina • načrtovati, implementirati in analizirati algoritme za reševanje problema zvijanja proteinov

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

• Spretnosti komuniciranja: pisanje strokovnega poročila, pisno in ustno izražanje pri izpitu. • Uporaba informacijske tehnologije: uporaba programskih orodij za analizo, načrtovanje in implementacijo računalniških aplikacij. • Spretnosti računanja: simulacije sistemov. • Reševanje problemov: načrtovanje in analiza algoritmov.

Temeljni literatura in viri

• Gomes, C. M., & Faísca, P. F. N. (2019). Protein folding: an introduction (p. XI, 63). Springer Nature. doi:10.1007/978-3-319-00882-0 • Bahar, I., Jernigan, R. L., & Dill, K. A. (2017). Protein actions: principles and modeling (p. XII, 322). Garland Science. • Protein and peptide folding, misfolding, and non-folding (Vol. 13, p. XXII, 548 , 24 uvez. pril.). (2012). J. Wiley & Sons.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Pogojev ni.

  • doc. dr. BORKO BOŠKOVIĆ, univ. dipl. inž. rač. in inf.

  • Raziskovalna naloga: 50
  • Ustni izpit: 50

  • : 60
  • : 210

  • slovensko
  • slovensko

  • RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA - 1.