Cilji in kompetence
Študent bo sposoben:
• poznati temeljna načela uravnotežene, varovalne in varne prehrane;
• razumeti temeljne principe promocije zdrave prehrane in prehrane v javnem zdravju;
• določiti dejavnike prehranskih navad in jih povezati s posameznimi, socialnimi, kulturnimi in ekonomskimi dejavniki;
• opisati najpomembnejše javno zdravstvene probleme na področju prehrane;
• poznati značilnosti različnih prehranskih režimov;
• razpravljati o vlogi in vplivu različnih političnih dokumentov, mednarodnih pobud in predpisov ter privatnega sektorja na prehrano v javnem zdravju:
• poiskati in zbrati relevantno gradivo s področja prehranske epidemiologije in javnega zdravja.
Vsebina
Teoretične osnove načel uravnotežene, varovalne in varne hrane.
Osnovni pojmi in teoretična načela prehrane v javnem zdravju.
Prehranski režimi kot varovalni dejavnik oz. dejavnika tveganja pri nastanku različnih bolezni in motenj.
Vpliv javnih politik, zasebnega sektorja, podnebnih sprememb na dostopnost zdravih izbir in trajnostno oskrbo s hrano.
Prehranske javnozdravstvene intervencije ter njihovo načrtovanje.
Teoretični in praktični vidiki prehranske ocene.
Temeljna področja in principi izvajanja prehranske in gibalne politike v Sloveniji.
Prehranska epidemiologija in metode raziskovanja.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Študent bo pri svojem znanstvenem in strokovnem delovanju povečal poznavanje, primerljivost in širino koncepta prehrane v javnem zdravju.
Pri tem bo znal uporabiti na dokazih temelječe principe in teorije pristopov ter delovanja.
Znanje in razumevanje:
Študent bo ob zaključku te učne enote sposoben:
• analizirati in sintetizirati okoljske in druge psihosocialne dejavnike ter ukrepe na prehrano vedenje;
• prepoznati in obvladati varovalne dejavnike in dejavnike tveganja v povezavi s prehrano;
• kritično presojati prakse različnih deležnikov na področju prehrane v javen zdravju;
• neodvisno oceniti in izdelati celosten pristop prehranske intervencije v javnem zdravju za promocijo zdravja in preprečevanje bolezni;
• kritično oceniti raziskovalno literaturo in na dokazih temelječe prakse.
Temeljni literatura in viri
Obvezna / Mandatory:
Gibney, M.J., Margetts, M.B., Kearney, J.M., Arab L. (Eds). Public Health Nutrition. Oxford, England: Blackwell Publishing, 2004.
Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO. (2003). Geneva: World Health Organization.
Priporočena / Recomended:
Whitney, E.N., Cataldo, C.B., Rolfes, S.R. (2006). Understanding normal and clinical nutrition. West/Wadsworth, 7. Izd.
WHO Europe. WHO European action plan for food and nutrition policy 2007-2012. Kopenhagen: WHO. 2007.
WHO, Fifty-seventh world health assembly Global strategy on diet, physical activity and health: Fifty-seventh world health assembly, WHA57.17 Geneva: 2004
Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. (2016). Ljubljana: Ministrstvo za zdravje.
Gregorič, M, Blaznik, U, Fajdiga Turk, V, et al. (2019). Različni vidkiki prehranjevanja prebivalcev Slovenije v starosti od 3 mesecev do 74 let. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje
Willett, W. (2013). Nutrition epidemiology. 3rd ed. Oxford University Press.