dr. Matej Kolenko

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Agrarna ekonomika (3. stopnja)

Matej Kolenko
... moja zgodba
​Svojo poklicno pot sem nevedoč že začel oblikovati v domačem okolju, na domači kmetiji. Do srednješolskega izobraževanja so me smerokazi vedno bolj vodili v Rakičan ter tako odločitev za začetek poklicne poti na sedanji Biotehniški šoli v Rakičanu, ni bila težka. Vedno bolj sem spoznaval, da pa samo in izključno kmetijstvo ni vse, kar bi me zanimalo. Rad imam številke in program Agrarna ekonomika in razvoj podeželja, mi je bil pisan na kožo. 

Študijski program je ponujal kar največ multidisciplinarnosti. Uživanje v študiju se je začelo stopnjevati, ko se je povečeval delež predmetov, ki so vključevali agrarno ekonomiko. Začelo se je poglobljeno potovanje skozi znanje, nadaljevalo se je z magisterijem in nato še z doktoratom iz Agrarne ekonomike. Sedaj sem zaposlen v gospodarstvu, v našem družinskem podjetju, kjer s pridom izkoriščam pridobljeno znanje in področja agrarne ekonomike. Znanje. Za znanje po navadi velja, da ga imajo drugi in od uspeha te loči tisto znanje, ki ga nimamo. Moramo ga poiskati; in jaz sem ga poiskal na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Mentorji so tisti, ki so mi v času izobraževanja pokazali bližnjice do znanja, ki so lahko filtrirali znanje, katerega sem potreboval za tisti korak naprej in so me motivirali, da sem šel po poti, katero sem si zastavil.

Pridobljena izobrazba mi je torej osnova za mojo samostojno podjetniško pot, kjer je nujno prilagajanje kmetijstva hitrim tehnološkim spremembam, ki pospešeno spreminjajo tako posameznika kot tudi celotno družbo. Rad povem naslednje: "Naši dedki so ralo zamenjali za plug, očetje so živinsko vprego spreminjali v kW, na nas pa je, da začnemo kmetije digitalizirati, da bodo lahko naši otroci vodili kmetije avtonomno." Danes smo uspešna kmetija, ki se ne boji investicij in razvoja. Ukvarjamo se s pridelavo in proizvodnjo vakuumsko pakiranega krompirja, korenja, čebule … za različne namene. Smo tudi prvi v Sloveniji, ki izdeluje krompirjevo vodko, ki je prejela zavidljive nagrade v svetovnem merilu. V letu 2015 smo v natečaju Agrobiznisa za naj-podjetniške kmetovalce oziroma agropodjetja kandidirali in prejeli priznanje za najbolj urejeno kmetijo.

Zaključim lahko, da je je bila odločitev za študij agrarne ekonomike ena od mojih najboljših odločitev.
... zaključujem z mislijo
Najboljša naložba je naložba v znanje.
Preveri podrobnosti o študijskem programu

Agrarna ekonomika

Razišči podobne študijske programe

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede