Mitja Lobnik

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Kmetijstvo (2. stopnja)

Mitja Lobnik
... moja zgodba


Ljubezen do narave se je v meni prebudila že v otroštvu, ko sem na svojem malem vrtu pridelal prvo zelenjavo. Strast do narave tudi v kasnejših letih ni upadla in prav ta je botrovala odločitvi za študij na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede UM, ki se nahaja v moji domači občini Hoče – Slivnica.

Lokacija fakultete je odlična, odmaknjena od mestnega vrveža, kjer se življenje umiri in najde prostor za kmetijstvo.

Na prvi stopnji študija sem izbral univerzitetni program Agrikultura in okolje, kjer sem dodobra spoznal širše področje kmetijstva. Študentje smo s profesorji odlično sodelovali ter prenašali svoja pridobljena teoretična znanja v prakso. V tretjem letniku sem se usmeril v področje rastlinske pridelave, na drugi stopnji študija pa specializiral v modulu sadjarstvo.

Med študijem sem sodeloval v projektu ''Po kreativni poti do znanja'', v katerem sem imel možnost dodatno razvijati znanje in raziskovalne veščine. V času študija so bile organizirane strokovne ekskurzije v tujino, kjer smo spoznali nove tehnologije pridelave in sodobne prakse pridelave različnih kultur.

Med študijem mi je bilo zelo všeč, da so programi študija zelo raznovrstni in številni, posledično so skupine študentov manjše. Na tak način se spontano razvije pristno sodelovanje s profesorji. Navezali smo  globlje timsko sodelovanje, profesorji so odprti za individualne želje, pobude in predloge študentov ter pomoč nudijo praktično na vsakem koraku.

Trenutno končujem magistrski študij in z gotovostjo lahko trdim, da me je fakulteta odlično pripravila na začetek moje kariere. Med študijem na drugi stopnji sem namreč začel svojo poslovno pot v kmetijstvu, čeprav ne prihajam s kmetije.

Na najeti površini sem ustvaril nasad malin pod blagovno znamko Maline Lobnik. Da sem idejo realiziral, je bilo potrebno veliko poguma. Vendar sta močna želja in jasen cilj poskrbela, da se je korak za korakom vso teoretično znanje pričelo pretvarjati v prakso. Da je lokalno pridelana hrana še posebej iskana, se je izkazalo po izjemnem povpraševanju po tem jagodičastem sadju. S hvaležnostjo lahko zapišem, da so mi bili ves čas tega izziva profesorji s fakultete izjemna spodbuda, opora in pomoč.

... zaključujem z mislijo
Za uspeh je potrebno veliko poguma, volje, vztrajnosti in trdega dela. A če ni prisotne ljubezni in strasti do tega, kar počneš, je vse prej našteto, zaman.
Preveri podrobnosti o študijskem programu

Kmetijstvo

Razišči podobne študijske programe

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede