Dostopnost

​Univerza v Mariboru se zavezuje, da bo omogočala dostopnost osrednjega spletišča in pridruženih spletišč v skladu z Z​akonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče moja.um.si. Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:
 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Stopnja skladnosti

Spletišče moja.um.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča moja.um.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot ji​h določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:
 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
 • promocijski elementi v obliki slik z napisi (npr. infografike),
 • videoposnetki,
 • različne kompleksne tabele s podatki.

​Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču um.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo. Dostopnost bomo lahko še bolj izboljšali, če nam poročate o vaših izkušnjah z našim spletiščem. Če boste naleteli na kakšno težavo, če potrebujete dostop do informacij, ki so nedosegljive, nam to sporočite.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti.

Kontakt:​
🏛 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor
📞 +386(2) 23 55 290

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. V kolikor v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

V primeru, da ugotovite odstopanje od določil Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, imate možnost podati prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti.

​Kontakt:
🏛 Inšpektorat za javni sektor, Ministrstvo za javno upravo, Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana

📞 01 47​8 83 84

Priprava izjave o dostopnosti

​Izjava je bila nazadnje posodobljena 26. 7. 2022.​​​​​