Začetna stran > Aktualno > Novost v postopku za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami in posebnim statusom v prijavno-sprejemnih postopkih

Novost v postopku za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami in posebnim statusom v prijavno-sprejemnih postopkih

Datum objave: 17. 05. 2022

​​​​​​​​​

Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki je stopil v veljavo dne 5. 5. 2022, uveljavlja novosti glede 69.a člena Zakona o visokem šolstvu, ki ureja študente s posebnimi potrebami in posebnim statusom.

 
ZUPŠ-1 med kategorije študentov s posebnimi potrebami vpeljuje »študente s primanjkljajem na posameznih področjih učenja«, pri študentih s posebnim statusom pa dodaja dve novi kategoriji, ki ju prej ni bilo: študenti trenerji in študenti priznani kulturniki. Sprememba je tudi pri študentih starših, saj je sedaj določeno, do kdaj so študenti starši upravičeni do posebnega statusa, in sicer do začetka obveznega šolanja otroka.


Na novo dodane kategorije študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom se upoštevajo že
v prijavno-sprejemnih postopkih za vpis v študijsko leto 2022/23.​​


Rok in način oddaje prošnje za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami in posebnim statusom (status POS) v prijavno-sprejemnem postopku je isti, kot ga že določa razpis za vpis v splošnih določbah:

 

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2022/2023

  • V okviru prvega prijavnega roka za slovenske in EU državljane lahko kandidati, ki so oddali prijavo za vpis, še oddajo vlogo in dokazila za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami in posebnim statusom v prijavno-sprejemnem postopku, in sicer do 20. junija 2022 (nav​odila (PDF; 1.579 KB) za oddajo vloge za POS in/ali dokazil preko portala eVŠ).
  • V okviru drugega prijavnega roka za slovenske in EU državljane (19. - 23. avgust 2022) bodo lahko kandidati oddali vlogo in dokazila za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami in posebnim statusom v prijavno-sprejemnem postopku​ v času izpolnjevanja prijave za vpis, lahko pa tudi po tem elektronsko preko portala eVŠ, vendar najpozneje do​ 23. avgusta 2022.

Razpis za vpis v podiplomske študijske programe Univerze v Mariboru za študijsko leto 202​2/2023

  • Kandidati za magistrski študij zaprosijo za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami in posebnim statusom z individualno prošnjo, ki ji morajo priložiti ustrezna dokazila. Prošnjo pošljejo kandidati fakultetam Univerze v Mariboru, na katere se prijavljajo za vpis, priporočeno po pošti najkasneje do 15. septembra 2022, kasneje pa le izjemoma, če je do opravičljivih razlogov za dodelitev statusa prišlo po navedenem roku. Na kuverti je treba jasno označiti »Za Komisijo za prošnje in pritožbe v prijavnem postopku Univerze v Mariboru«.
Ustrezna dokazila za nove kategorije​​

Ustrezna dokazila za dodelitev statusa kandidata s posebnimi potrebami za kandidate s primanjkljaji na posameznih področjih učenja so naslednje listineodločba o usmeritvi Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Strokovno mnenje  komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami.

Ustrezna dokazila za dodelitev statusa kandidata s posebnim statusom:

  • status trenerja: potrdilo nacionalne športne zveze ali kluba o imenovanju za trenerja;
  • status priznanega kulturnika: potrdilo o polnopravnem članstvu v nacionalnem ali mednarodnem društvu s področja kulture, avtorstvo ali udejstvovanje pri izvajanju kulturnega dela (nagrade oz. priznanja za izjemne dosežke) na nacionalnem ali mednarodnem področju; 
  • rojstvo otroka in/ali starševstvo otroka, ki še ni vključen v obvezno šolanje, v 3. ali 4. letniku srednje šole oziroma ob zaključku srednje šole: rojstni list otroka oz. drugo ustrezno dokazilo.​