Začetna stran > Aktualno > Mednarodni dan izobraževanja letos v znamenju boja proti sovražnemu govoru

Mednarodni dan izobraževanja letos v znamenju boja proti sovražnemu govoru

Datum objave: 24. 01. 2024

​​Vodilo Univerze v Mariboru kot znanstvene in izobraževalne ustanove je širjenje in plemenitenje znanja. Znanost, ki krepi in spodbuja razvoj ter družbeni napredek, se v prostorih 17 fakultet preko visokošolskih učiteljev in sodelavcev prenaša na mlade in jih s tem pripravlja za uspešno vključitev v družbo in svet, ki se bo v prihodnosti soočal z vse kompleksnejšimi izzivi. Poleg študijskih programov Univerza v Mariboru ponuja številne možnosti dodatnega izpopolnjevanja znanja:

👉 med študijem (moja.um.si > Študentsko središče UM in dogodki.um.si),

👉 po študiju (moja.um.si > Možnosti po študiju).

 

Na Univerzi v Mariboru se trenutno izobražuje približno 14500 študentk in študentov, od tega je skoraj 14 % mednarodnih. Usmerjeni smo v razvoj kulture kakovosti, ki jo razumemo kot izhodišče za zagotavljanje in razvijanje kakovosti poučevanja, raziskav in storitev. Naš cilj je zagotavljati spodbudno in inovativno okolje za poučevanje, učenje in raziskovanje, upoštevajoč nacionalne in mednarodne standarde in smernice.


➡ Na področju izboljševanja kakovosti poučevanja je na Univerzi v Mariboru vzpostavljena pedagoška skupnost Pedagoška mreža UM, organizirana pa so številna usposabljanja, v okviru katerih pedagoški kader nadgrajuje didaktične veščine.


V Republiki Sloveniji je sistem izobraževanja dostopen in vključujoč. Vendar pa povsod po svetu temu ni tako. Po podatkih UNESCA kar 250 milijonov otrok in mladostnikov po svetu ni vključenih v šolanje, 763 milijonov odraslih pa ni pismenih. Pravica do izobraževanja, ki je ena od temeljnih človekovih pravic, je tako kršena. Generalna skupščina Združenih narodov je 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja, ki obeležuje vlogo izobraževanja za mir in razvoj. 

 

Šesti mednarodni dan izobraževanja spremlja skupno geslo:

... učenje za trajajoči mir ...

Skupno geslo poudarja pomen boja proti zaznanemu povečanemu nasilju in diskriminatornemu vedenju, rasizmu, ksenofobiji in predvsem sovražnemu govoru.

 

Kot institucija zagovarjamo, da sovražni govor nima mesta med nami, zato se pridružujemo boju proti temu perečemu družbenemu problemu. Na Univerzi v Mariboru smo globoko zavezani spodbujanju vključujočega, demokratičnega in sodelovalnega duha.

 

Na mednarodni dan izobraževanja želimo še posebej poudariti našo zavezo k ustvarjanju okolja, kjer je izobraževanje ključno orodje za trajen mir, razumevanje med ljudmi in spoštovanje človekovih pravic. To je tudi dan, ko priznavamo moč izobraževanja pri preprečevanju konfliktov, spodbujanju enakosti spolov in zagotavljanju temeljnih svoboščin.

 

Na Univerzi v Mariboru skozi izobraževalno dejavnost pomagamo ustvarjati boljšo prihodnost posameznikov in družbe. Z ustvarjanjem možnosti za razvoj talenta, s spodbujanjem kritičnega mišljenja, z nacionalnim in mednarodnim sodelovanjem, s kakovostnim in inovativnim poučevanjem dosegamo najboljše rezultate, da se doseže polni potencial vsake študentke in študenta, ki si nato prizadeva in prispeva k ustvarjanju pravičnejše, vključujoče in mirne družbe.



Mednarodni dan izobraževanja obeležujemo 24. januarja