Duševno zdravje in uspešen študij

​​​​​​​​​​​​​​⏳ Predviden čas branja: 5 min

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​Ljudje se pogosto soočamo s težavami v duševnem zdravju. Vsak četrti človek naj bi vsaj enkrat v življenju zbolel za duševno boleznijo. Pomembno je, da te stiske prepoznamo in pravočasno ukrepamo.  Duševno zdravje ne pomeni odsotnost težav ali bolezni, ampak stanje posameznika, ki se dobro počuti, ki ima pozitiven odnos do sebe in drugih, se učinkovito sooča z različnimi izzivi in zahtevami, uresničuje svoje potenciale, je zadovoljen in srečen ter prispeva k družbi. Dobro duševno počutje je tudi pomembna osnova za uspešen študij.


Kako se spoprijeti z izzivi?​
Kako se spoprijeti z izzivi?

Kaj lahko storite sami?
Kaj lahko storite sami?
Katera pomoč vam je na voljo na Univerzi v Mariboru?
Katera pomoč vam je na voljo na Univerzi v Mariboru?

​Zelo pogosto se študenti tekom študija srečujete z zahtevnimi izzivi. Študij sam po sebi lahko neugodno vpliva na dobro duševno počutje, saj pogosto prinaša stres, anksioznost in druga tveganja za duševno zdravje. Skrb za duševno zdravje je zelo pomembna


Slika prikazuje načine, kako lahko preprosto poskrbimo za boljše duševno počutje.

Poskrbite za zdravo prehrano, zadosten spanec, druženje s prijatelji. Izogibajte se alkoholu, kajenju in drogam. Raziščite strategije za učinkovito spopadanje s stresom. Ne pozabite na gibanje in medsebojno pomoč. To so preprosti načini, s katerimi lahko storimo veliko zase in za druge. Informirajte se, da boste prepoznali lastno stisko ali stisko osebe v vaši bližini. 


​​Pomen dobrega duševnega​ počutja študentov

(posnetek predav​anja izr. prof. dr. Katje Košir in Ane Jerman, spec. klin. psih.)


Ko imate občutek, da si v stiski sami ne uspete pomagati, brez strahu poiščite pomoč takoj, ko jo potrebujete. ​​​​​​​​

​​​​​​

 Center Šteker

​​Vas pri študiju ovira prekomerna raba digitalnih tehnologij? Center Šteker ponuja brezplačno individualno strokovno pomoč pri spopadanju s težavami prekomerne rabe digitalnih tehnologij. Kako vzpostavite stik? 

Svetovalci so vam dosegljivi:
📞 na 031 850 500 (od 9.00 do 15.00 vsak delovnik) 
📧 ali info@steker.si

Pogovori se s študentom psihologije​


Društvo študentov psihologije Maribor je vzpostavilo podporne aktivnosti, v katerih delujejo diplomanti in študenti 2. stopnje študija psihologije. Svoj čas in znanje želijo posvetiti študentom ter ostalim, ki so se znašli na točki, ko ne vedo, kako naprej ali ko potrebujejo zaupni razbremenitveni pogovor in ne vedo, na koga naj se obrnejo. Brezplačne in zaupne razbremenitvene pogovore nudijo preko e-pošte ali v živo, v pisarni v Mariboru.
 
Izkoristite podporo društva in se brez strahu obrnite na magistrske študente in diplomante, ki vam bodo z veseljem pomagali in stali ob strani. Za prvi stik pišite na 📧 svetovalnica.dspm@gmail.com​. Izbirate lahko med pogovorom v živo ali preko e-pošte. V obeh primerih se ohranja vašo zaupnost.

Fotografija Društva študentov psihologije Maribor ob deseti obletnici delovanja 
Skozi vrsto dejavnosti se Društvo študentov psihologije Maribor zavzema 
za razvoj študija psihologije v Mariboru ter predstavljanje psihologije širši javnosti.​


Zadnja sprememba: 29. 01. 2024 13:07