Cilji in kompetence
Študenti pri tem predmetu:
1. Sistematično nadgradijo teoretično znanje na področju oblikovanja organizacije
2. Se usposobijo uporabljati teoretično znanje v konkretnih kompleksnih primerih iz organizacijskega področja
3. Kritično uporabljajo sistemski pristop k preučevanju podjetja in organizacije
4. Izvajajo kritično presojo, ki temelji na trdnih teoretičnih osnovah.
Vsebina
- Analiza in metode vrednotenja obstoječe organiziranosti
- Ključni dejavniki za bodočo uspešno organiziranost
- Zasnova modela nove organiziranosti
- Priprava načrta uvedbe nove organiziranosti
- Implementacija nove organiziranosti
- Managementski koncepti za učinkovito upravljanje organiziranosti
- Analiza in kriteriji spremljanja učinkovitosti nove organiziranosti
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Študenti:
1. Celovito obvladajo specifično znanje s področja specializacije organizacijskih rešitev
2. Pridobijo poglobljeno znanje na področju specializacije organiziranosti podjetja
3. Se naučijo razložiti celovite povezave na področju organizacije
4. Razvijejo sposobnost kritične presoje dobljene rešitve na področju organizacije
5. Se naučijo analizirati in sintetizirati različne poglede na učinkovite organizacijske rešitve ob spreminjajočih se pogojih
6. Se usposobijo za nadgradnjo in načrtovanje proučevanja na področju organizacijskih rešitev
7. Se zavedajo lastne etične in profesionalne odgovornosti na področju projektiranja organizacije
8. Razvijajo zmožnost kritičnega etičnega razmišljanja.
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
Kognitivne/Intelektualne veščine
Študenti
1. Pridobijo razumevanje in uporabo kritične analize in razvoja teorij ter njihove uporabe v reševanju konkretnih in abstraktnih strokovnih problemov, brez dodatnih navodil.
2. Pridobijo sposobnost iskanja in sinteze novih informacij s področja organizacije v literaturi in praksi ter sposobnost njihovega umeščanja v ustrezen strokovni okvir.
3. So sposobni izbrati ustrezno metodo za pridobitev rešitve kompleksnega problema ter znajo presoditi o zanesljivosti, veljavnosti in signifikantnosti dobljenih rezultatov.
4. Znajo identificirati problem iz različnih zornih kotov ter iskati ustrezne rešitve.
5. Znajo preučiti nasprotujoče si informacije in presoditi vzroke za to.
Ključne/prenosljive veščine in spretnosti
Študenti:
1. Dalje razvijajo veščine in spretnosti v uporabi znanja na svojem konkretnem strokovnem delovnem področju.
2. Nadgrajujejo sposobnost samostojnega učenja.
3. Nadgrajujejo sposobnost uporabe informacijske tehnologije.
4. Nadgrajujejo sposobnosti timskega dela in sposobnosti za vodenje tima.
5. Razvijajo komunikacijske sposobnosti za učinkovito reševanje konfliktov.
6. Znajo identificirati problem iz različnih zornih kotov ter iskati ustrezne rešitve.
7. So učinkoviti v (samo)vrednotenju lastnega dela in znanja.
8. Znajo izbrati in upravljati z ustreznimi informacijami ob minimalnem vodenju.
Praktične veščine:
Študent:
1. pridobi praktične izkušnje na področju oblikovanja organizacijelahko deluje samostojno, ob minimalnih navodilih in nadzoru.
2. lahko deluje samostojno, ob minimalnih navodilih in nadzoru.
Temeljni literatura in viri
Obvezna študijska literature (Compulsory textbooks):
- Uršič, Duško: Analiza in projektiranje organizacije, UM. Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor, 2006
Dodatna študijska literature (Additonal textbooks):
- Uršič, Duško: Inoviranje podjetja, Maribor, 1996
- Buble, Marin: Metodika projektiranja organizacije, Ekonomski fakultet, Split, 1995.
- Blum, Egon: Betriebs-Organization, Gabler, 1991
- Daft, Richard: Organization Theory and Design, West Publishing, 1998
- Harvey, Donald E. in Donald R. Brown: An Experiential Approach to Organisation Development, Prentice-Hall,
Englewood Cliffs, 1992
- Mintzberg, Henry: Structure in Fives, Prentice-Hall, 1983
- George, J.M. in G.R. Jones: Organization Behavior, Addison – Wesley, 1996.
- Worley, G.C., Hitchin D.E. in W.L. Ross: Integrated Strategic Change, Addison – Wesley, Reading, Ma., 1996.