Cilji in kompetence
Študenti bod zmožni:
• Prepoznati potrebe živali za rast in razvoj
• Razumevati fiziološke parametre vključene v procese prehrane živali
• Zmožni poiskati prehranske normative za živali
• Sposobni presoditi potrebe po hranilih za različne vrste živali
• Lahko bodo izračunali hranilno vrednost krmil na osnovi analiz
Vsebina
Študentom se posredujejo temeljna klasična in novejša spoznanja: o značilnostih krme, medsebojnih vplivih krmnega obroka, okolja, fizioloških lastnosti, dejavnikih in zaužitjem suhe snovi.
Poleg tega se poudarijo vedenja o različnih enotah energije, metodah ugotavljanja, ocenjevanja in vrednotenja hranilne vrednosti krme za domače živali.
Opredelijo so različne potrebe po vzdrževanju, laktaciji, brejosti in telesni rasti; podan je pregled značilnosti strukturiranih in koncentriranih ogljikohidratov ter vsi oziri proteinskega in aminokislinskega metabolizma, mikro- in makroelementov, vitaminov in presnova vode v telesu.
Pregled vplivov na zauživanje krme pri različnih vrstah domačih živali.
Metode poučevanja in učenja
Predavanja v predavalnici ob uporabi najsodobnejših tehničnih pripomočkov (prenosni računalnik, LCD projektor, internetna povezava…).
Vaje bodo potekale v različnih laboratorijih ki se ukvarjajo z analizo krme. Terenske vaje bodo potekale na bližnjih živinorejskih kmetijah in kmetijskih obratih.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
• Bodo oceniti
• Bodo razlikovali različne nivoje potreb po hranilih pri različnih vrstah živali
• Kritično oceniti potrebe živali v posameznih sistemih reje
• Sposobni odzivati na praktične probleme v reji živali in prilagoditi
• Sposobni prilagajati.
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
Temeljni literatura in viri
• Osnove prehrane živali : učbenik, Orešnik Andrej, Kermauner Ajda, Slovenj Gradec : Kmetijska založba, 2009, ISBN - 978-961-6418-14-0, COBISS.SI-ID – 244186624.
• Tierernährung : Leitfaden für Studium, Beratung und Praxis, Kirchgessner Manfred, 11., überarbeit. Aufl., Frankfurt (Main) (etc.) : DLG, cop. 2004, ISBN - 3-7690-0594-5, COBISS.SI-ID – 1805960.
• Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere : Ernährungsphysiologie, Futtermittelkunde, Fütterung, Jeroch, Heinz ; Drochner, Winfried, 1943- ; Simon, Ortwin, Stuttgart : Ulmer, cop. 1999, ISBN - 3-8252-8180-9, COBISS.SI-ID – 1276040.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Fiziologija in anatomija domačih živali,
Kemija
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju • seminarske naloge 20 %
• računskega kolokvija 10 %
• pisni izpit 70 %