SLO | EN

Cilji in kompetence

• Študenti bodo sposobni prepoznati posamezne sisteme reje in oceniti ustreznost pogojev v skladu z normativi • Znali bodo oceniti dobrobit živali v skladu s obstoječimi protokoli • Znali bodo predvideti nivo proizvodnje različnih kategorij živali

Vsebina

• Razvoj perutninarstva in novi trendi v svetu in pri nas, tehnološke metode v intenzivnem polintenzivnem in ekstenzivnem perutninarstvu. • Biološke, anatomske in etološke značilnosti perutnine. • Kokoši: pasme in tipi: lahke pasme za konzumna jajca, težke pasme za prirejo mesa, kombinirane pasme, linijski hibridi. o Vzreja jarkic težkih linij, svetlobni program, prehrana, napajanje, odbira, ločena reja petelinov. o Reja kokoši nesnic, prehrana kokoši in petelinov. Nesnost, valilna jajcapobiranje jajc. Higiena, kvaliteta velikost in oplojenost valilnih jajc. • Valilnica, tehnologija inkubiranja jajc, embrionalni razvoj piščancev. Izvalitev, sušenje, pobiranje, sortiranje, seksiranje in transport piščancev. Higiensko sanitarni režim v valilnici. • Značilnosti hlevov za rejo perutnine; tehnološka oprema (prezračevalno ogrevalni sistem, oprema za hranjenje, napajanje, osvetlitev, zbiranje jajc, odstranjevanje gnoja). • Tehnologija pitanja brojlerskih piščancev, način reje- intenzivno v hlevu, ekstenzivno prosta reja free range. • Perutninska klavnica: metode zakola, klasifikacija perutninskega mesa, predelava perutninskega mesa, izdelki. • Proizvodnja konzumnih jajc v sistemih kletk, vzreja na globoki steljnini, sistem proste reje. Prehrana kokoši nesnic in pomen mineralne oskrbe za kakovost jajčne lupine. Hranilna vrednost konzumnih jajc za ljudi. • Analiza dobrobiti žival v različnih tehnologijah reje v skladu s obstoječimi protokoli. • Obvladovanje vročinskega stresa pri perutnini: Prehranski vidik (vitamini, krma, antioksidanti), tehnološki – mikroklima prostora • Vzdrževanje suhega nastilja pri perutnini. • Zmanjševanje nastajanja toplogrednih plinov v reji perutnine. • Ekološka reja perutnine. • Purani: poreklo in pasme, linije-lahke, srednje in težke. Hlevi in tehnološka oprema za purane, prehrana in napajanje puranov. Tehnologija intenzivnega in polintenzivnega pitanja puranov. • Race in gosi: poreklo in pasme vodne perutnine. Tehnologija reje v hlevih in proste reje, tehnološka oprema, prehrana in napajanje. • Značilnosti reje: Pegatk, prepelic, nojev in golobov.

Metode poučevanja in učenja

Predavanja bodo potekala v predavalnici ob uporabi najsodobnejših tehničnih pripomočkov (računalnik, LCD projektor, internetna povezava do hleva in spremljanje dogajanja v hlevu). Prikaz osnovnih razlik v tehnologijah reje in posamezne proizvodne procese preko kratkih vide vsebin. Temu bo sledil praktična prikaz v sodobnih hlevih.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

• Študenti bodo razlikovali dosežene dobre in slabe proizvedene rezultat • Znali bodo določiti in predlagati rešitve v pomanjkljivih sistemih reje • Sposobni bodo sodelovati v načrtovanju perutninske proizvodnje

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

• Reja kokoši in piščancev, Holcman, Antonija,..Ljubljana : Kmečki glas, 2014, ISBN - 978-961-203-427-6, COBISS.SI-ID – 272785664. • Perutninarstvo, Holcman Tončka, Ljubljana: Državna založba Slovenije, 1988, COBISS.SI-ID – 4042496. • Reja kokoši v manjših jatah, Holcman, Antonija,...Ljubljana : Kmečki glas, 2004, ISBN - 961-203-269-6, COBISS.SI-ID – 128172288. • Peradarstvo, Nemanič Jožef, Berić Željko, Zagreb: Nakladni zavod Globus, 1995, ISBN - 953-167-054-4, COBISS.SI-ID – 1058092. • Broiler signals : a practical guide to broiler focused management, COBISS.SI-ID - 159706883 • Egg signals : a practical guide to improving egg quality, COBISS.SI-ID - 159709699 • Layer signals : a practical guide to layer focused management, COBISS.SI-ID – 159758339 • KOROŠEC, Tamara, PRIŠENK, Jernej, IMENŠEK, Nataša, BRUS, Maksimiljan. Tehnološka in ekonomska ocena alternativne oblike nastilja v reji domačih živali : Skripta – študijsko gradivo za študente Fakultete za kmetijstvo in biosistemske Univerze v Mariboru. Maribor: Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Katedra za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja, 2023. 1 spletni vir (1 pdf datoteka VII, 43 str.)), ilustr. Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru – DKUM. [COBISS.SI-ID 157242371] [tip COBISS: 2.05 Drugo učno gradivo] • ZUPAN ŠEMROV, Manja, ZORMAN-ROJS, Olga, DOVČ, Alenka, PREVOLNIK POVŠE, Maja, TERČIČ, Dušan, JORDAN, Dušanka, BRUS, Maksimiljan, MLAKAR, Nina, SEVER, Sašo, PREVALNIK, Darja, JURŠIČ CIZERL, Rahela. Tehnološke rešitve za izboljšanje dobrega počutja živali v perutninarstvu in prašičereji : zaključno poročilo o rezultatih opravljenega raziskovalnega dela na projektu v okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP "Zagotovimo.si hrano za jutri" 2011 - 2020" : vsebinsko poročilo - študija. Rodica: [s. n.], 2020. 1 spletni vir (2 datoteki PDF (94, 21 str.)), ilustr. http://arhiv.bf.uni-lj.si/fileadmin/users/1/zootehnika/knjiznica/2020/ZupanSemrov_CRP_porocilo.pdf, http://arhiv.bf.uni- lj.si/fileadmin/users/1/zootehnika/knjiznica/2020/ZupanSemrov_CRP_porocilo_priloge.pdf. [COBISS.SI-ID 38480131] [tip COBISS: 2.12 Končno poročilo o rezultatih raziskav]

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • : 35
  • : 15

  • slovensko
  • slovensko

  • ŽIVINOREJA - 3.