SLO | EN

Cilji in kompetence

• Študenti bodo sposobni prepoznati posamezne sisteme reje in oceniti ustreznost pogojev v skladu z normativi • Znali bodo oceniti dobrobit živali v skladu s obstoječimi protokoli • Znali bodo predvideti nivo proizvodnje različnih kategorij živali

Vsebina

Biološke, anatomske in etološke značilnosti ptic. Razvoj perutninarstva in novi trendi v svetu in pri nas, tehnološke metode v intenzivnem polintenzivnem in ekstenzivnem perutninarstvu. Higiensko tehnični pogoji in normativi za perutninske hleve; tehnološka oprema (prezračevalno ogrevalni sistem, oprema za hranjenje, napajanje, osvetlitev, zbiranje jajc, odstranjevanje gnoja). Kokoši: pasme in tipi: lahke pasme za konzumna jajca, težke pasme za prirejo mesa, kombinirane pasme, linijski hibridi. Vzreja jarkic težkih linij, svetlobni program, prehrana, napajanje, odbira, ločena reja petelinov. Reja kokoši nesnic, prehrana kokoši in petelinov. Nesnost, valilna jajca, pobiranje jajc. Higiena, kvaliteta velikost in oplojenost valilnih jajc. Valilnica, tehnologija inkubiranja jajc, embrionalni razvoj piščancev. Izvalitev, sušenje, pobiranje, sortiranje, seksiranje in transport piščancev. Higiensko sanitarni režim v valilnici. Tehnologija pitanja brojlerskih piščancev, način reje- intenzivno v hlevu, ekstenzivno prosta reja free range. Obvladovanje vročinskega stresa pri perutnini: Prehranski vidik (vitamini, krma, antioksidanti), tehnološki – mikroklima prostora Perutninska klavnica: metode zakola, klasifikacija perutninskega mesa, predelava perutninskega mesa, izdelki. Analiza dobrobiti žival v različnih tehnologijah reje v skladu s obstoječimi protokoli. Ekološka reja perutnine. Purani: poreklo in pasme, linije-lahke, srednje in težke. Hlevi in tehnološka oprema za purane, prehrana in napajanje puranov. Tehnologija intenzivnega in polintenzivnega pitanja puranov. Race in gosi: poreklo in pasme vodne perutnine. Tehnologija reje v hlevih in proste reje, tehnološka oprema, prehrana in napajanje. Značilnosti reje: Pegatk, prepelic, nojev in golobov.

Metode poučevanja in učenja

Predavanja bodo potekala v predavalnici ob uporabi najsodobnejših tehničnih pripomočkov (računalnik, LCD projektor, internetna povezava do hleva in spremljanje dogajanja v hlevu). Prikaz osnovnih razlik v tehnologijah reje in posamezne proizvodne procese preko kratkih vide vsebin. Temu bo sledil praktična prikaz v sodobnih hlevih.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

• Študenti bodo razlikovali dosežene dobre in slabe proizvedene rezultat • Znali bodo določiti in predlagati rešitve v pomanjkljivih sistemih reje • Sposobni bodo sodelovati v načrtovanju perutninske proizvodnje

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

• Reja kokoši in piščancev, Holcman, Antonija,..Ljubljana : Kmečki glas, 2014, ISBN - 978-961-203-427-6, COBISS.SI-ID – 272785664. • Perutninarstvo, Holcman Tončka, Ljubljana : Državna založba Slovenije, 1988, COBISS.SI-ID – 4042496. • Reja kokoši v manjših jatah, Holcman, Antonija,...Ljubljana : Kmečki glas, 2004, ISBN - 961-203-269-6, COBISS.SI-ID – 128172288. • Peradarstvo, Nemanič Jožef, Berić Željko, Zagreb : Nakladni zavod Globus, 1995, ISBN - 953-167-054-4, COBISS.SI-ID – 1058092.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Opravljene obveznosti iz osnov prehrane domačih živali, fiziologije in anatomije domačih živali, statistike.

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • Pisni izpit: 100

  • : 40
  • : 30
  • : 30

  • slovensko
  • slovensko

  • ŽIVINOREJA - 3.