Cilji in kompetence
Študenti bodo:
• Prepoznali potrebe po hranilih gleda na tip proizvodnje in kategorijo žival.
• Sposobni poiskati in pripraviti prehranske normative za posamezne kategorije živali.
• V proizvodnji bodo znali prilagodit pripravo krme glede na zastavljene proizvodne cilje.
• Sposobni povezovati fiziološke parametra živali in delovanje alternativnih surovin v prehrani živali
Vsebina
Prehrana domačih živali
Anatomija in fiziologija prebavnega sistema
Prebava krme
• vplivi na prebavljivost krme
Prehranske strategije in prilagoditve
Prehranske zahteve
• hranila in presnova in absorbcija
Proteini in presnova
Amino kisline (esencielne, biosinteza proteinov, kakovost proteinov, potrebe po proteinih,….)
Lipidi
Energija
(enote, teoretični izračuni energijske bilance, preračuni energije v krmi, energijske potrebe živali, presnovne potrebe, rast, proizvodnja mleka in nalaganje maščob,…
Ogljikovihidrati
Minerali
• potrebe po mineralih (pomanjkanje in presežki)
• metode za ocenjevenje razpoložljivih mineralov
• Ca, Co, Cu, Fe, Mg, Su, Se, Zn, J…
• Vitamini
• v vodi topni
• v maščobah topni
Prehrana prašičev (brejost, laktacija, odstavitev, prehrana tekačev, pitancev, prehrana pl. svinj in merjascev).
Prehrana perutnine (nesnice, brojlerji, kokoši in piščanci, plemenske živali (kokoši, petelini).
Metode poučevanja in učenja
Predavanja v predavalnici ob uporabi sodobnih pedagoških pripomočkov, tehnik in programov za izračun oskrbljenosti živali s hranili. Vaje se bodo izvajale v predavalnici, laboratorij in v okviru ogledov sodobnih načinov prehrane neprežvekovalcev.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
• Kritično bodo znali presoditi upravičeno uporabo posameznih krmnih mešanic glede na tip reje živali
• Sposobni se bodo odzvati na prehransko problematiko v reji živali
• Sposobni bodo prilagajanja prehranskih zahtev glede na proizvodnjo.
• Znali bodo vključevati in uporabljati alternativne vire hranil
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
Temeljni literatura in viri
Gruber Tabelle Pferdefuetterung, lfl-information, 2018
Futterberechnung Schweine kompakt lfl-information, 2016
Nutrition of the rabbit, Carlos de Blas, Julian Wiseman, 2nd ed., Wallingford ; Cambridge (Massachusetts) : CABI, cop. 2010, ISBN - 978-1-84593-669-3; 1-84593-669-8, COBISS.SI-ID – 3060616.
Nutrition of the chicken, Leeson Steven; Summers John D., 4th ed., Guelph : University Books, 2001, ISBN - 0-9695600-4-4, COBISS.SI-ID – 1160584.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni pogojev.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju • Pisni izpit 100 %