Cilji in kompetence
Študenti bodo:
• Prepoznali potrebe po hranilih gleda na tip proizvodnje in kategorijo žival.
• Sposobni poiskati in pripraviti prehranske normative za posamezne kategorije živali.
• V proizvodnji bodo znali prilagodit pripravo krme glede na zastavljene proizvodne cilje.
• Sposobni povezovati fiziološke parametra živali in delovanje alternativnih surovin v prehrani živali
Vsebina
• Prehrana domačih živali
• Značilnosti prebavnega sistema neprežvekovalcev
• Prebava krme
o Vplivi na prebavljivost krme
• Prehranske strategije in prilagoditve
• Prehranske zahteve
o hranila in presnova in absorbcija
• Proteini in presnova
o Amino kisline (esencielne, biosinteza proteinov, kakovost proteinov, potrebe po proteinih,….)
• Lipidi
o Esencialne maščobne kisline
• Energija
o (enote, teoretični izračuni energijske bilance, preračuni energije v krmi, energijske potrebe živali, presnovne potrebe, rast, proizvodnja mleka in nalaganje maščob,…
• Ogljikovihidrati
• Minerali
o potrebe po mineralih (pomanjkanje in presežki)
o metode za ocenjevenje razpoložljivih mineralov
o Ca, Co, Cu, Fe, Mg, Su, Se, Zn, J…
• Vitamini
o v vodi topni
o v maščobah topni
• Prehrana prašičev (brejost, laktacija, odstavitev, prehrana tekačev, pitancev, prehrana pl. svinj in merjascev).
• Prehrana perutnine (nesnice, brojlerji, kokoši in piščanci, plemenske živali (kokoši, petelini).
• Prehranski in tehnološki pristopi k zmanjševanju nastajanja toplogrednih plinov v reji
Metode poučevanja in učenja
Predavanja v predavalnici ob uporabi sodobnih pedagoških pripomočkov, tehnik in programov za izračun oskrbljenosti živali s hranili. Vaje se bodo izvajale v predavalnici, laboratorij in v okviru ogledov sodobnih načinov prehrane neprežvekovalcev.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
• Kritično bodo znali presoditi upravičeno uporabo posameznih krmnih mešanic glede na tip reje živali
• Sposobni se bodo odzvati na prehransko problematiko v reji živali
• Sposobni bodo prilagajanja prehranskih zahtev glede na proizvodnjo.
• Znali bodo vključevati in uporabljati alternativne vire hranil
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
Temeljni literatura in viri
• Gruber Tabelle Pferdefuetterung, lfl-information, 2024
• Futterberechnung Schweine kompakt lfl-information, 2024
• Nutrition of the rabbit, Carlos de Blas, Julian Wiseman, 2nd ed., Wallingford ; Cambridge (Massachusetts) : CABI, cop. 2010, ISBN - 978-1-84593-669-3; 1-84593-669-8, COBISS.SI-ID – 3060616.
• Nutrition of the chicken, Leeson Steven; Summers John D., 4th ed., Guelph : University Books, 2001, ISBN - 0-9695600-4-4, COBISS.SI-ID – 1160584.
• ŠKORJANC, Dejan, PREVOLNIK POVŠE, Maja, BRUS, Maksimiljan. Ekološka reja prašičev. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2015. 16 str., ilustr. ISBN 978-961-6505-92-5. http://crp2014.kis.si/crp2014/images/08_-_Ekoloska_reja.pdf. [COBISS.SI-ID 281272576]
• ŠKORJANC, Dejan, PREVOLNIK POVŠE, Maja, BRUS, Maksimiljan. Prašicereja na ekološki kmetiji. V: PREVOLNIK POVŠE, Maja (ur.), TOMAŽIN, Urška (ur.), ČANDEK-POTOKAR, Marjeta (ur.). Pitanje prašičev na večjo težo in predelava mesa v izdelke posebne kakovosti. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2015. Str. 115-127. Prikazi in informacije, 285. ISBN 978-961-6505-78-9. Http://crp2014.kis.si/crp2014/images/Pitanje_prasicev_na_vecjo_tezo_in_predelava_mesa_v_izdelke_posebne_kakovosti.pdf. [COBISS.SI-ID 4787560]
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni pogojev.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju • Pisni izpit 100 %