SLO | EN

Cilji in kompetence

Študenti bodo: • Prepoznali potrebe po hranilih gleda na tip proizvodnje in kategorijo žival. • Sposobni poiskati in pripraviti prehranske normative za posamezne kategorije živali. • V proizvodnji bodo znali prilagodit pripravo krme glede na zastavljene proizvodne cilje. • Sposobni povezovati fiziološke parametra živali in delovanje alternativnih surovin v prehrani živali

Vsebina

• Prehrana domačih živali • Značilnosti prebavnega sistema neprežvekovalcev • Prebava krme o Vplivi na prebavljivost krme • Prehranske strategije in prilagoditve • Prehranske zahteve o hranila in presnova in absorbcija • Proteini in presnova o Amino kisline (esencielne, biosinteza proteinov, kakovost proteinov, potrebe po proteinih,….) • Lipidi o Esencialne maščobne kisline • Energija o (enote, teoretični izračuni energijske bilance, preračuni energije v krmi, energijske potrebe živali, presnovne potrebe, rast, proizvodnja mleka in nalaganje maščob,… • Ogljikovihidrati • Minerali o potrebe po mineralih (pomanjkanje in presežki) o metode za ocenjevenje razpoložljivih mineralov o Ca, Co, Cu, Fe, Mg, Su, Se, Zn, J… • Vitamini o v vodi topni o v maščobah topni • Prehrana prašičev (brejost, laktacija, odstavitev, prehrana tekačev, pitancev, prehrana pl. svinj in merjascev). • Prehrana perutnine (nesnice, brojlerji, kokoši in piščanci, plemenske živali (kokoši, petelini). • Prehranski in tehnološki pristopi k zmanjševanju nastajanja toplogrednih plinov v reji

Metode poučevanja in učenja

Predavanja v predavalnici ob uporabi sodobnih pedagoških pripomočkov, tehnik in programov za izračun oskrbljenosti živali s hranili. Vaje se bodo izvajale v predavalnici, laboratorij in v okviru ogledov sodobnih načinov prehrane neprežvekovalcev.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: • Kritično bodo znali presoditi upravičeno uporabo posameznih krmnih mešanic glede na tip reje živali • Sposobni se bodo odzvati na prehransko problematiko v reji živali • Sposobni bodo prilagajanja prehranskih zahtev glede na proizvodnjo. • Znali bodo vključevati in uporabljati alternativne vire hranil

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

• Gruber Tabelle Pferdefuetterung, lfl-information, 2024 • Futterberechnung Schweine kompakt lfl-information, 2024 • Nutrition of the rabbit, Carlos de Blas, Julian Wiseman, 2nd ed., Wallingford ; Cambridge (Massachusetts) : CABI, cop. 2010, ISBN - 978-1-84593-669-3; 1-84593-669-8, COBISS.SI-ID – 3060616. • Nutrition of the chicken, Leeson Steven; Summers John D., 4th ed., Guelph : University Books, 2001, ISBN - 0-9695600-4-4, COBISS.SI-ID – 1160584. • ŠKORJANC, Dejan, PREVOLNIK POVŠE, Maja, BRUS, Maksimiljan. Ekološka reja prašičev. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2015. 16 str., ilustr. ISBN 978-961-6505-92-5. http://crp2014.kis.si/crp2014/images/08_-_Ekoloska_reja.pdf. [COBISS.SI-ID 281272576] • ŠKORJANC, Dejan, PREVOLNIK POVŠE, Maja, BRUS, Maksimiljan. Prašicereja na ekološki kmetiji. V: PREVOLNIK POVŠE, Maja (ur.), TOMAŽIN, Urška (ur.), ČANDEK-POTOKAR, Marjeta (ur.). Pitanje prašičev na večjo težo in predelava mesa v izdelke posebne kakovosti. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2015. Str. 115-127. Prikazi in informacije, 285. ISBN 978-961-6505-78-9. Http://crp2014.kis.si/crp2014/images/Pitanje_prasicev_na_vecjo_tezo_in_predelava_mesa_v_izdelke_posebne_kakovosti.pdf. [COBISS.SI-ID 4787560]

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev.

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • : 35
  • : 15

  • slovensko
  • slovensko

  • ŽIVINOREJA - 3.