SLO | EN

Cilji in kompetence

Študenti bodo: • Prepoznali potrebe po hranilih gleda na tip proizvodnje in kategorijo žival. • Sposobni poiskati in pripraviti prehranske normative za posamezne kategorije živali. • V proizvodnji bodo znali prilagodit pripravo krme glede na zastavljene proizvodne cilje. • Sposobni povezovati fiziološke parametra živali in delovanje alternativnih surovin v prehrani živali

Vsebina

Prehrana domačih živali Anatomija in fiziologija prebavnega sistema Prebava krme • vplivi na prebavljivost krme Prehranske strategije in prilagoditve Prehranske zahteve • hranila in presnova in absorbcija Proteini in presnova Amino kisline (esencielne, biosinteza proteinov, kakovost proteinov, potrebe po proteinih,….) Lipidi Energija (enote, teoretični izračuni energijske bilance, preračuni energije v krmi, energijske potrebe živali, presnovne potrebe, rast, proizvodnja mleka in nalaganje maščob,… Ogljikovihidrati Minerali • potrebe po mineralih (pomanjkanje in presežki) • metode za ocenjevenje razpoložljivih mineralov • Ca, Co, Cu, Fe, Mg, Su, Se, Zn, J… • Vitamini • v vodi topni • v maščobah topni Prehrana prašičev (brejost, laktacija, odstavitev, prehrana tekačev, pitancev, prehrana pl. svinj in merjascev). Prehrana perutnine (nesnice, brojlerji, kokoši in piščanci, plemenske živali (kokoši, petelini).

Metode poučevanja in učenja

Predavanja v predavalnici ob uporabi sodobnih pedagoških pripomočkov, tehnik in programov za izračun oskrbljenosti živali s hranili. Vaje se bodo izvajale v predavalnici, laboratorij in v okviru ogledov sodobnih načinov prehrane neprežvekovalcev.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: • Kritično bodo znali presoditi upravičeno uporabo posameznih krmnih mešanic glede na tip reje živali • Sposobni se bodo odzvati na prehransko problematiko v reji živali • Sposobni bodo prilagajanja prehranskih zahtev glede na proizvodnjo. • Znali bodo vključevati in uporabljati alternativne vire hranil

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

Gruber Tabelle Pferdefuetterung, lfl-information, 2018 Futterberechnung Schweine kompakt lfl-information, 2016 Nutrition of the rabbit, Carlos de Blas, Julian Wiseman, 2nd ed., Wallingford ; Cambridge (Massachusetts) : CABI, cop. 2010, ISBN - 978-1-84593-669-3; 1-84593-669-8, COBISS.SI-ID – 3060616. Nutrition of the chicken, Leeson Steven; Summers John D., 4th ed., Guelph : University Books, 2001, ISBN - 0-9695600-4-4, COBISS.SI-ID – 1160584.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev.

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • Pisni izpit: 100

  • : 30
  • : 20
  • : 50

  • slovensko
  • slovensko

  • ŽIVINOREJA - 3.