Cilji in kompetence
• Zmožnost prepoznavanja kakovosti krmil in krmnih mešanic
• Pridobili razumevanje s področja zahtevnosti priprave krmnih mešanic po prehranski plati, skladiščenju, zakonski regulativi in ekonomičnosti
• Poznavanje pomena kakovosti rastlin, ki jih vključujemo pridelavo krmnih mešanic.
• Pomen kakovosti krmnih mešanic v povezavi s pokrivanjem bazične presnove in prehranskih potreb živali v času brejosti, laktacije, prireji jajc, mesa in mleka.
• Poznavanje ekonomske plati pri pripravi in optimizaciji krmnih mešanic.
Vsebina
Pomen krmil v prehrani domačih živali
Postopki vzorčenja krmil
Pregled zakonodaja v zvezi s krmo in pripravo krmnih mešanic
Opis in uporaba krmil (zelena krma, konzervirana zelena krma, ribja moka, živalska moka, maščobe, nekonvencionalna krmila, posebna krmila, dodatki, …).
Škodljivo delovanje krmil in krmljenja (plesni, krmila s škodljivimi snovmi, kontaminacija krme in vode, pokvarjena krma, napačna predelava krmil, napake v krmljenju (izbor krmil in doziranje).
Presoja krmil (seno, silaže, slama, žita, zdrobljeno zrnje in peleti, kakovost vode, specialne preiskave – mikrobiološko-higijensko proučevanje krmil).
Proces priprave popolnih krmnih mešanic. Pristopi k optimiranju krmnih mešanic za neprežvekovalce in prežvekovalce. Uporaba enostavnega program za optimiranje krmnih obrokov za živali.
Metode poučevanja in učenja
Predavanja v predavalnici ob uporabi najsodobnejših tehničnih pripomočkov (prenosni računalnik, LCD projektor, internetna povezava…).
Vaje bodo potekale v različnih laboratorijih ki se ukvarjajo z analizo krme. Terenske vaje bodo potekale na bližnjih živinorejskih kmetijah in kmetijskih obratih.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
• Sposobni načrtovanja sestave krmne mešanice in njene optimizacije (prehranske vrednosti in ekonomske vrednosti) v skladu z normativi za različne vrst živali.
• Sposobni sodelovati v procesu razvoja krmne mešanice.
• nadzorovati postopke pri pripravi krmne mešanice.
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
Temeljni literatura in viri
Nutritional modelling for pigs and poultry, International symposium of modelling in pig and poultry production (2013 ; Sao Paulo (Brasil), Walingford ; Boston : CABI, 2015, ISBN - 978-1-78064-411-0, COBISS.SI-ID – 3862572.
Principles of mixed feed production : components, processes, technology, Kersten Jens, Rohde Hans-Rainer, Bergen : Agrimedia, cop., 2005, ISBN - 3-86037-273-4, COBISS.SI-ID – 1873544.
Aktualna zakonodaja s področja kakovosti krme
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni pogojev.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju Pisni izpit 100 %