Cilji in kompetence
Študenti bodo zmožni samostojno izvajati delovne naloge reje živali.
Naučijo se tudi evalvirati lasten prispevek k skupinskim dosežkom na delovnem področju.
Pridobitev specialnega znanja.
Vsebina
Perutnina: redna dnevna oskrba perutnine različnih pasem ali provenienc:
• pregledati in ugotoviti stanje in počutje živali
• kontrola ventilacije, temperature zraka, vlage, vode in krme odstranjevanje pogina in vodenje točne evidence
• čiščenje prostorov, opreme in obnova dezobariere
• prilagajanje višine krmilnega in napajalnega sistema
• kontrola signalne naprave in druge tehnične opreme
• širitev obodov in pravočasna (razpustitev) razselitev piščancev na vzrejni površini
• kontrola porabe krme, vode, prirasta
• upoštevanje splošnih in preventivnih pogojev za rejo perutnine
Občasna opravila:
• predvideno sodelovanje in pomoč ob pripravi hleva za vhlevitev živali
• vhlevitev dan starih piščancev, lovljenje živali
• sodelovanje v okviru testiranja piščancev na rastne in proizvodne lastnosti ter pri raziskovalnem delu
Klavnica: skupinski ogled posameznih faz:
• ogled depoja, kjer živali čakajo na zakol
• ogled omamljanja in izkrvavitve
• primarne obdelave trupa
• klasifikacije na koncu linije klanja
Opcijsko: ogled bioplinarne in črevarne ter čistega dela oziroma predelave
Mešalnica krmil: - prevzem surovin
• čiščenje surovin
• skladiščenje surovin
• mletje
• priprava predmešanic in tehtanje
• mešanje
• pakiranje
• skladiščenje končnih izdelkov
• izvajanje notranje kontrole
Metode poučevanja in učenja
Razlaga, demonstracija.
Konkretni primeri in delovna naloga.
Uvajanje v delo, urjenje.
Praktično delo, projektno individualno ali skupinsko delo na farmi, na mojstrski kmetiji, v podjetju itd. kjer se izvaja kakovostna in napredna reja živali, priprava krmil, predelava živil ali servis rejcem.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Optimalna izvedba delovnih nalog.
Prenašanje teoretičnih znanj v prakso.
Obvladovanje delovanja obrata s tehnološko-tehničnega, ekonomskega organizacijskega in socialnega vidika.
Vzpostavljanje in ohranjaje kontaktov z vodstvi obratov in zaposlenimi.
Sposobnost izvajanja izbranih delovnih nalog na strokovnem področju.
Načini in proces prevzema novosti.
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
Temeljni literatura in viri
• Code of practice on safety and health in agriculture / ILO, Geneva 2010
• Bistveni elementi ocene tveganja / OSHA, MDDSZ, 2007
• Muzek J. 2007. Organizacijsko-pedagoška navodila inštruktorjem prakse: [Primer Agrokombinata]. UM, Fakulteta za kmetijstvo
• Smernice za izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja za kmetijo / MDDSZ RS, 2006
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
1. Sistematski zdravniški pregled
2. Preizkus iz varnosti in zdravja pri delu
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju • sprotno, tekoče spremljanje in preverjanje kakovosti izvedbe delovnih nalog ter ustni zagovor dnevnika 100 %