Cilji in kompetence
Cilji predmeta:
• Nadgraditi znanje turistične terminologije in osnovnih pojmov s področja turizma
Poglobljeno usvajati strokovni jezik s področja turizma v smislu vseh štirih veščin (govor, pisanje, branje, poslušanje), z osredinjanjem na določene formate (javni nastop, PPT predstavitev, interpretacija grafa ipd.)
• Spodbuditi študente k razmišljanju in diskusiji o obravnavanih temah v angleškem jeziku
• Ustvariti pogoje za skupinsko delo in iskanje rešitev v paru/skupini
• Naučiti študente, kako zasnovati dobro PPT predstavitev in izvesti učinkovito ustno predstavitev
• Ponoviti izbrana poglavja slovnice v kontekstu turističnih tem in jih nadgraditi
Kompetence, ki jih študentje osvojijo:
• Izboljšane veščine in spretnosti na področju komuniciranja v angleškem jeziku
• Samozavestnejše komuniciranje v angleščini, zlasti o temah, povezanih s turizmom
• Pasivna in aktivna raba besedišča s področja turizma (branje, poslušanje, govorjenje, pisanje)
• Poglobijo zavedanje o razlikah med kulturami in se naučijo, kako jih premostiti v komunikaciji
• Pripravljenost pristopiti k reševanju izzivov v okviru skupine
• Izboljšane veščin, potrebnih za uspešno skupinsko delo (poslušanje, komunikacija, sodelovanje, kritično razmišljanje, vodenje, reševanje izzivov, upravljanje s časom)
Vsebina
Obravnavane teme se dotikajo ključnih področij drugih predmetov tega programa:
• Zdravstveni turizem
• Grafi in preglednice s turistično vsebino
• Prekomerni in podmerni turizem
• Trajnostni turizem
• Potovanja v prihodnosti
• Delo v prihodnosti
• Nacionalne turistične organizacije in sejmi
• Znamčenje držav in turizem
• Gastronomski turizem
• Učinkovita javna predstavitev v angleščini
Uporaba jezika v stroki (razvoj besedišča):
• Kako parafraziramo
• Vrste zdravstvenega turizma
• Zdravstveni turizem po svetu
• Podajanje številčnih podatkov v angleščini
• Vrste grafov in preglednic
• Interpretiranje ter opisovanje grafov in preglednic
• Destinacije, ki se soočajo s prekomernim turizmom, in njihove težave
• Najbolj obiskane destinacije v moji državi
• Prekomerni turizem in ničti turizem
• Trije vidiki trajnostnega turizma
• Nosilna zmogljivost okolja za turizem
• Novi cilji turističnega sektorja
• Potovalne aplikacije in globalni distribucijski sistem
• Razvoj in izboljševanje produktov
• Vizualno zgodbarjenje
• Značilnosti generacije Z
• Razpravljanje o poklicih, prioritetah na delovnem mestu, motivaciji v delovnem okolju
• Vpliv umetne inteligence na delo v prihodnosti, tudi v turizmu
• UNWTO in nacionalne turistične organizacije
• Izzivi UNWTO
• Vloge nacionalnih turističnih organizacij
• Stojnice na turističnih sejmih
• Sestankovanje (uporabni izrazi)
• Študija primera: Znamčenje Hrvaške po vojni v 1990ih letih
• Hrana po angleško: sestavine, priprava
• Opisovanje (kulturno specifičnih) jedi po angleško, tolmačenje jedilnikov
• Vrste vin; vina po svetu
• Primerjanje različnih vrst vin
Slovnica:
• Preverjanje črkovanja
• Vezniki – nasprotje, naštevanje, razlog, posledica
• Izražanje številčnih podatkov
• Sestavljeno besedje
• Časi
• Trpni način (priprava in postrežba hrane)
Metode poučevanja in učenja
Izvedba predmeta vključuje različne metode poučevanja in učenja, med drugim:
• Obrnjeno učenje (študenti se za vsako uro vnaprej pripravijo skladno z navodili v spletni učilnici Moodle in na podlagi skripte English for Tourism Professionals 1: Study Materials)
• Samostojno delo študentov (60 ur na semester)
o Priprava na pouk
o Obvezne semestrske naloge (eseji, predstavitve)
• Seminarsko delo v predavalnici (30 ur na semester):
o PPT predstavitve (predavateljice in študentov)
o Ogled videoposnetkov
o Poslušanje zvočnih posnetkov
o Branje in pisanje
o Diskusije
o Študije primerov
o Praktično jezikovno delo v parih in skupinah
o Igranje vlog
o Research- and problem-based assignments in teams
o Različne vrste vaj (besedišče, izgovorjava, slovnica)
o Izvedba na terenu
o Vabljeni gostje iz stroke
o Analiza napak v besedilih in korekcija
o Pripovedovanje zgodb
o Testi za vajo (pisni, ustni)
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje
Predvideni študijski rezultati študenta se kažejo v:
• zmožnosti bralnega in slušnega razumevanja obravnavanih vsebin
• zmožnosti samozavestno in smiselno se ustno in pisno izražati o obravnavanih vsebinah
• obvladovanju številnih situacij v poklicnem in vsakdanjem življenju v angleščini
Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi:
• Razumevanje obravnavanih strokovno relevantnih tem
• Uporaba novo pridobljenega besedišča
• Uporaba novo pridobljenega jezikovnih spretnosti
• Utrjeno znanje obravnavnih delov slovnice
Temeljni literatura in viri
Gradivo v spletni učilnici Moodle (Materials in the Moodle)
Božinovski, B. (2022). English for tourism professionals 3: Study materials for year 3 (semester 1): professionally oriented bachelor programme ‘Modern tourism practices’ = Angleščina za turistično stroko 3 (87 p.). Fakulteta za turizem. https://estudij.um.si/
Online Oxford Learners' Dictionary https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/.
Online Collocation Dictionary https://www.freecollocation.com/.
Priporočena dodatna literatura/Recommended additional literature:
Peter Strutt, Iwona Dubicka, Margaret O'Keeffe (2016). English for International Tourism, Intermediate Coursebook, Pearson.
Miriam Jacob, Peter Strutt (2006). English for International Tourism, Course Book, Longman.
Miriam Jacob, Peter Strutt (2006). English for International Tourism, Workbook, Longman.
»Seznam dodatnih študijskih materialov in revij bo razdeljen študentom ob začetku predavanj.
A list of additional study materials (published texts, journals, etc.) will be distributed when the module begins.«
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Poznavanje vsebin predmeta Angleščina za turistično stroko 1 in 2.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju Pisni izpit. 30%
Ustni izpit. 20%
Aktivno delo na seminarjih. 50%
Da je končna ocena učne enote pozitivna, mora biti vsak posamezni sklop ocene pozitiven.
Možnost opravljanja izpita s kolokviji.