Vsebina
Probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, postbiotiki, živi terapevtski agenti, bioterapevtiki in drugi koristni mikroorganizmi v prehrani in njihov vpliv na humano mikrobioto.
Razlika med probiotiki in koristnimi mikroorganizmi v fermentiranih živilih. Mehanizmi delovanja probiotikov: tvorba vitaminov, bakteriocinov, organskih kislin, kratko-verižnih maščobnih kislin, eksopolisaharidov, kompetitivno izločanje patogenov, posredna in neposredna regulacija metabolizma.
Protimikrobna učinkovitost probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov v prehrani.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Študent bo sposoben:
? razlikovati med probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, živimi terapevtskimi agenti, postbiotiki in drugimi koristnimi mikroorganizmi,
? pojasniti pomen probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov v prehrani,
- opredeliti vlogo koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil,
- opredeliti vlogo probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov pri tvorbi vitaminov in drugih koristnih snovi.
Temeljni literatura in viri
Obvezna/Mandatory
• Homayouni, A., Alizadeh, M, Alikhah, H, Zijah V. Functional Dairy Probiotic Food Development: Trends, Concepts, and Products. In: Probiotics, Cid Rigobrlo, E. (Ed.), Rijeka: InTech Open, 2012, str. 197-212.
• FIJAN, Sabina, HAAR, Jessica ter, VARGA, László. Probiotic microorganisms and their benefit to human health. V: DHANASEKARAN, Dharumadurai (ur.), SANKARANARAYANAN, Alwarappan (ur.). Advances in probiotics : microorganisms in food and health. London; San Diego: Elsevier, cop. 2021.. ISBN 978-0-12-822909-5 [COBISS.SI-ID 72887555]
Priporočena/Recommended
• FIJAN, S. Antimicrobial effect of probiotics against common pathogens. V: RAO, Venketeshwer (ur.), RAO, Leticia G. (ur.). Probiotics and prebiotics in human nutrition and health. Rijeka: InTech. 2016, str. 191-221, ilustr.
• O’Connor, E.B., Barrett, E., Fitzgerald, G., Hill, C., Stanton, C., Ross, R.P. Production of Vitamins, Exopolysaccharides and Bacteriocins by Probiotic Bacteria. In: Probiotic Dairy Products, Tamime, Y.A. (Ed.), Blackwell Publishing Ltd., Oxford, 2005, str. 167-195.
• Tekoče znanstvene publikacije s področja (izvirni znanstveni in pregledni članki, znanstvene monografije in druga gradiva).