Cilji in kompetence
Študent bo:
- Spoznal in razumel pomen in vlogo, področja delovanja javnega zdravja pri nas in v svetu.
- Spoznal osnovne značilnosti mikroorganizmov, s poudarkom na patogenih mikroorganizmih, postopke čiščenja, dezinfekcije, sterilizacije, kakovostnega negovanja tekstilij v bolnišničnih pralnicah ter ekološke postopke čiščenja in analitike bolnišnične odpadne vode za zagotavljanje varnosti pacienta in zdravstvenih delavcev.
Vsebina
- Pristop k reševanju javnozdravstvene problematike (razvoj javnega zdravja kot veje medicinske znanosti, determinante zdravja in bolezni, strategija delovanja na področju javnega zdravja, glavni problemi na področju javnega zdravja).
- Osebna higiena, higiena prehrane, komunalna higiena.
- Splošna epidemiologija (epidemiološke metode), epidemiologija nalezljivih bolezni (epidemiološko pomembne nalezljive bolezni, imuno in kemoprofilaksa), , bolnišnične okužbe.
- Pandemija COVID 19
- Osnovne značilnosti mikroorganizmov
- Preprečevanje rasti in uničevanje mikroorganizmov
- Prenos in vir patogenih mikroorganizmov
- Odpornost bakterij proti antibiotikom
- Naravna in pridobljena človekova odpornost proti mikroorganizmom
- Povzročitelji okužb kože
- Povzročitelji ookužb respiratornega trakta
- Povzročitelji okužb gastrointestinalnega trakta
- Povzročitelji okužb urogenitalnega trakta
- Povzročitelji okužb osrednje-živčnega sistema
- Osnove mikrobioloških diagnostičnih tehnik
- Odvzem in transport kužnin za mikrobiološko diagnostiko
- Čiščenje, dezinfekcija, sterilizacija.
- Definicija nege tekstilij, fizikalno-kemijske osnove pranja, sestava pralnih sredstev, , ureditev bolnišnične pralnice, kakovostni parametri pranja.
- Definicija higiene v pralnici, patogeni in potencialno patogeni mikroorganizmi v pralnicah, razkuževalni učinek pranja, kriteriji higiene..
- Patogeni in potencialno patogeni mikroorganizmi v zraku in bolnišničnem okolju.
- Priprava vode, tehnološke vode in odplake, ekološka zakonodaja i osnovne metode čiščenja in analitike odpadnih vod.
- Higiena hrane. Higiena zraka.
Metode poučevanja in učenja
- Predavanja
- Seminarska naloga
- Laboratorijske vaje
- Klinične vaje
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Študent bo po zaključku predmeta :
- pojasnil in razloži pomen epidemiologije in povezanost okolja in zdravja
- analiziral podatke o nalezljivih in nenalezljivih boleznih na lokalnem in globalnem nivoju.
- Uporabljal epidemiološke metode in baze podatkov.
- izdelal oceno tveganja za nastanek in razširjanje nalezljivih bolezni in predlagal ustrezen ukrep v primeru nevarnosti in pojava bolezni ter izdelal načrte za obvladovanje
Temeljni literatura in viri
Obvezna:
• Kragelj-Zaletelj, L. (2011). Uvod v javno zdravje. Ljubljana : Medicinska fakulteta.
• Tomažič,J.,Strle,F.S,2017.Infekcijske bolezni.2.dop.izd.Ljubljana:Združenje za infektologijo, SZD
• Rozman, U., Šostar-Turk, S. Javno zdravje z epidemiologijo, mikrobiologijo in higieno : navodila za vaje : zbrano učno gradivo : Zdravstvena nega. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, 2021.
• Duh, D. Medicinska mikrobiologija : bakteriologija : zbrano učno gradivo. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, 2021.
• Duh, D. Medicinska mikrobiologija : virologija : zbrano učno gradivo. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, 2021.
Dodatna:
• Kraigher A. in sod (2018). Cepljenje in cepiva. Ljubljana: Sekcija za preventivno medicino
• Poljak, M. & Petrovec, M (2011). Medicinska virologija. Ljubljana: Medicinski razgledi.
• Šostar – Turk S. & Fijan S. (2000). Nega tekstilij in oblačil: Učbenik. Maribor : Fakulteta za strojništvo.
• Ihan, A.in sod. (2020). Medicinska bakteriologija z mikologijo in parazitologijo. Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta.
• Simonovič, Z. Vuzem, S, Turk, K. Vidovič, Š., Korošec, D., Vuković Anžel, J., Malec, A., Brlek, A. Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v Mariborski regiji: v letu 2021, ISSN 2784-6288.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Za pristop k izpitu so potrebne opravljene laboratorijske in klinične vaje.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju Študent opravlja izpit iz treh področij: higiena in epidemiologija, ekologija ter mikrobiologija s parazitologijo. Vsi trije testi morajo biti ocenjeni pozitivno za uspešno opravljen izpit – 55%.