Cilji in kompetence
Študij tako osnovnih procesov v prehrambni tehnologiji in njihove uporabe v procesnem inženirstvu kot tudi procesov za proizvodnjo nekaterih proizvodov prehrambne industrije.
Vsebina
• Zgradba atoma, kemične vezi, medmolekulske sile.
• Voda.
• Kemija ogljikovih hidratov: monosaharidi, disaharidi, polisaharidi, homoglikani in heteroglikani.
• Kemija lipidov in steroidov.
• Aminokisline.
• Nukleotidi in nukleinske kisline.
• Sistematika živil.Prehranski izdelki posameznih skupin: Škrobna živila, sadje, zelenjava, beljakovinska živila, maščobe, sladila in sladkorna živila, sol, alkohol, aditivi.
• Osnovni tehnološki postopki proizvodnje pomembnejših živil.
• Kvar živil – vzroki in preprečevanje.
• Senzorika živil in ocena kakovosti.
• Zakon o ustreznosti živil, pravilniki in standardi o živilih.
Laboratorijske vaje: Praktični primeri iz posameznih osnovnih procesov.
Metode poučevanja in učenja
- predavanja (avditorno in učenje na daljavo),
- laboratorijske vaje
- seminar
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Po zaključku te učne enote bo študent sposoben:razumeti ključne kemijske reakcije, ki potekajo pri pridelavi in predelavi. Sposoben bo razumeti kakovost hrane s ciljem omogočanja varnega in zdravega prehranjevanja.
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
- delo v skupini,
- spretnost računanja.
Temeljni literatura in viri
• H.-D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, 6. Auflage, Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, 2008.
• H.D. Belitz, W. Grosch: Food Chemistry, 4th ed., Springer Verlag, Berlin, 1999.
• P.S. Murano: Understanding Food Science and Technology, Wadsworth Thomson Learning, Inc.; Belmont, USA, 2003.
• C. M. Weaver, J. R. Daniel, The Food Chemistry Laboratory: A Manual for Experimental Foods, Dietetics, and Food Scientists, Second Edition, CRC Press, 2003.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni posebnih pogojev za vključitev.
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
Opravljene laboratorijske vaje so pogoj za pristop k izpitu.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju Izpit je opravljen, če so pozitivno opravljene vse naslednje obveznosti:
- pisni izpit
- ustni izpit
- vaje