Cilji in kompetence
Študent bo sposoben:
• razpravljati o okoljskih dejavnikih tveganja, ki vplivajo na zdravje ljudi,
• razpravljati o onesnaževalih v zraku, tleh, vodi in hrani ter njihov vpliv na zdravje ljudi,
• interpretirati monitoring pitne vode in odpadne vode,
• interpretirati humani biomonitoring,
• razpravljati o globalnih okoljskih problemih
• uporabiti okoljske kazalnike iz različnih baz podatkov.
Vsebina
Dejavniki okolja, ki vplivajo na zdravje ljudi: biološki (rastline, živali, mikroorganizmi, alergeni), kemični (anorganske in organske snovi, obstojna organska onesnaževala, pesticidi, zdravilne učinkovine, kemični motilci endokrinega sistema, mikroplastika), fizikalni (sevanje, hrup, itd.).
Sestava in monitoring pitnih vod in odpadnih vod. Varnost živil ter onesnaževala v živilih.
Onesnaženost tal (anorganska in organska onesnaževala), onesnaženost zraka (delci, ogljikove, žveplove in dušikove spojine v atmosferi, fotokemijski oksidanti).
Humani biomonitoring: načrt študije, izvedba študije, obdelava podatkov, poročanje in implementacija rezultatov.
Globalni okoljski problemi.
Okoljski kazalniki javnega zdravja (slovenske in tuje baze podatkov).
Metode poučevanja in učenja
Predavanja
Seminarske vaje
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Po zaključku učne enote bo študent sposoben:
• razložiti različne dejavnike okolja, ki vplivajo na zdravje ljudi,
• kritično oceniti najpomembnejša onesnaževala v okolju in njihov vpliv na zdravje ljudi,
• razložiti monitoring pitnih vod in odpadnih vod,
• razložiti humani biomonitoring,
• razložiti globalne okoljske probleme,
• izbrati in interpretirati okoljske kazalce iz različnih baz podatkov.
Temeljni literatura in viri
Obvezna/Mandatory:
Šostar Turk S., Rozman U. (2020). Vpliv okolja na zdravje, zbrano učno gradivo. Univerza v Mariboru, Fakluteta za Zdravstvene vede.
Šostar Turk S., Rozman U., Blaznik U., Hrženjak V., Golja V., Mušič E., Nahtigal B., Perharič L., Pajnkihar M., Vrbnjak D. (2022). Kemijski dejavniki tveganja v prehrani : učbenik. 1. izd. Maribor: Univerzitetna založba.
Priporočena/Recommended:
Friis, R.H. (2019). Essentials of environmental health. Burlington, MA : Jones & Bartlett Learning.
Eržen I. et al. (2010). Zdravje in okolje. Maribor: Medicinska fakulteta, Univerza v Mariboru.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Pogoj za pristop k izpitu je opravljena seminarska naloga.