Cilji in kompetence
• Študent pozna vlogo in pomen procesa prehranske podpore v zdravstveni negi
• Študent pozna vlogo medicinske sestre in drugih članov zdravtvenega tima v procesu prehranske podpore bolnika
• Študent zna oceniti prehransko tveganje (ogroženost) pri bolniku
• Študent zna izvesti prehransko presejanje in oceno prehranskega stanja bolnika z uporobo ustreznih metod in orodij.
• Študent zna opredeliti prehranske in negovalne diagnoze pri življenjski aktivnosti prehranjevanje.
• Študent zna v procesu zdravstvene nege pripraviti individualen prehranski načrt, postaviti njegove cilje, ga izvajati in evalvirati njegove ukrepe. 1. Uvod v športno klinično prehrano in osnovni koncepti klinične prehrane
- Opredelitev prehranske terminologije
- Osnovni koncepti klinične prehrane
- Energijska in beljakovinska bilanca
- RED sindrom
- Sestava telesa
- Proces prehranske obravnave v športni prehrani
2. Osnove športne prehrane in modulacije presnove med telesno aktivnostjo
- Prebava in absorbcija hranil pri prizadetosti črevesja
- Klinična obravnava energijske presnove
- Presnovne spremembe pri poškodbi
3. Hidracija
4. Priporočila športne prehrane
- Vztrajnostni športi
- Športi moči in hitrosti
- Različni športi
5. Periodizacija športne prehrane
6. Prehrana pri ekstremnih športih in v okoljih
Metode poučevanja in učenja
- Predavanja (avditorno in učenje na daljavo)
- Seminar (avditorno in učenje na daljavo)
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Študent bo pri svojem znanstvenem in strokovnem delovanju povečal poznavanje o vlogi in pomenu sistematičnega in individualnega pristopa prehranske podpore bolnika.
Znanje in razumevanje:
Študent:
• Bo znal oceniti prehransko tveganje pri bolniku.
•Bo znal izvesti prehranski pregled bolnika in oceniti njegovo prehransko stanje.
• Bo znal pri posameznem bolniku določiti prehransko in negovalno diagnozo.
•Bo znal pripraviti individualen prehranski načrt, ga izvajati in ugotavljati njegovo učinkovitost.
Prenosljive spretnosti:
Študent bo znal uporabiti znanja s področja klinične prehrane v procesu zdravstvene nege
Sposoben bo razumeti in izvesti proces prehranske prehranske podpore bolnika.
Pri načrtovanju zdarvstvene nege bo znal kritično uporabiti znanja prehranske podpore učinkovito sodelovati v zdravstnevem timu.
Temeljni literatura in viri
Obvezna literatura / Mandatory references:
Vanherle K, et al.Proposed standard model and consistent terminology for monitoring and outcome evaluation in different dietetic care settings: Results from the EU-sponsored IMPECD project, Clin Nutr 2018. Dosegljivo na https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.08.040
LLL Modul 3. Nutritional Assessment and Techniques. Dosegljivo na http://lllnutrition.com/course/index.php?categoryid=2
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni pogojev za vključitev.
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
Pogoja za pristop k izpitu sta aktivno sodelovanje pri seminarskih vajah in priprava seminarske naloge.