Cilji in kompetence
Seznaniti študenta z različnimi etičnimi, kulturnimi, zgodovinskimi, zdravstvenimi in drugimi vidiki alternativnega načina prehranjevanja, z možnostjo kombiniranja in zamenjave živil za pridobivanje posebnega prehranskega učinka, z alternativnimi načini prehranjevanja v različnih starostnih obdobjih, ter o učinkih in možnih posledicah neustreznega načina prehranjevanja.
Vsebina
Zgodovinski pogled različnih načinov prehranjevanja.
Verski, etični, kulturni, zgodovinski, zdravstveni in drugi vidiki za nastanek alternativnih načinov prehranjevanja.
Alternativnih načini prehranjevanja:
• Laktovegetarijanska prehrana.
• Lakto-ovo vegetarijanska prehrana
• Lakto-ovo-pesko-vegetarianska prehrana.
• Strogo vegetarijanska prehrana.
• Frutarijanska prehrana.
• Veganska prehrana
• Makrobiotika.
• Mesojedci
• Postenje.
• Presna prehrana.
• Različni dietni režimi: Atkinsonova dieta, presnovna dieta, Zone dieta. Montignacova dieta, dieta po krvnih skupinah...
Hrana in njen pomen za celokupno zdravje
Najpogostejše pomanjkljivosti pri alternativnem načinu prehranjevanja
Etični vidiki alternativnega prehranjevanja in globalizacija alternativnih oblik prehrane
Alternativni načini prehranjevanja v obdobju dojenčka in otroka
Alternativni načini prehranjevanja v obdobju nosečnosti in dojenja.
Alternativni načini prehranjevanja v obdobju odraščanja
Metode poučevanja in učenja
Predavanja (avditorno in učenje na daljavo).
Vaje.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Osnov alternativnih oblik prehranjevanja.
Osnov načrtovanja alternativnega prehranjevanja.
Poznavanje veljavnih smernic glede alternativnega prehranjevanja v Evropi in svetu.Knowledge and understanding:
Temeljni literatura in viri
1. Mahan L.K, Raymond JL. Krause's Food & the Nutrition Care Process. Saunders, 14th ed. 2016.
2. Mann J., Trustwell S. Essentials of Human Nutrition. 5th ed. Oxford, 2017.
3. Referenčne vrednosti za vnos hranil / Referenzwerte für die nährstoffzufuhr / Nemška družba za prehrano (DGE) (Oblikovanje, razvoj in prevod: Delovna skupina za pripravo "Referenčnih vrednosti za vnos hranil"). 1. izdaja prevoda v Sloveniji, Ljubljana, 2003.
4. Calder PC. Kulkarni AD. Nutrition, Immunity and Infection. CRC Press, 2018.
5. Rosenthal J. Integrative Nutrition: A Whole-Life Approach to Health and Happiness. Integrative Nutrition, 2018.
6. Buttriss J, Kearney JM, Lanham-New S, Welch A. Public health nutrition. John Wiley and Sons, 2018.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni posebnih pogojev za vključitev.
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
Pogoja za pristop k izpitu sta aktivno sodelovanje pri seminarskih vajah in priprava seminarske naloge.