Cilji in kompetence
Študent bo:
• spoznal osnove prehranskega programiranja in kako lahko prehrana deluje preventivno zoper nastanka kroničnih nenalezljivih bolezni ali pa kako neustrezna prehrana in nezdrave prehranske razvade vplivajo na razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni
• spozna osnovne principe in zakonitosti vseh kroničnih nenalezljivih bolezni in tudi nekaterih drugih bolezni
• spozna različne metode za merjenje prehranskega vnosa
• spozna različna veljavna prehranska priporočila in kako se jih pravilno uporablja in interpretira
• pridobi znanje o tem kako se pravilno interpretira rezultate prehranskih epidemioloških študij in pridobi veščine kritičnega razmišljanja o aktualnih strokovnih vidikih s področja prehrane
Vsebina
Kratek pregled zgodovine prehrane človeka in njena vloga pri prilagoditvi človeka na posamezne prehranske vire v okolju tistega časa.
Razumevanje prehrane, kot glavnega dejavnika okolja, ki vpliva na izražanje genov – spoznati glavna načela epigenetike oziroma posebno pod področje imenovano »prehransko programiranje«. Prehrana človeka ima lahko pomembno preventivno vlogo, ali pa tudi ne, predvsem ključnih je prvih 1000 oziroma prvih 8000 dni.
Prehrana pri kroničnih nenalezljivih boleznih in nekaterih drugih boleznih: diabetes tipa 1 in 2, nosečniški diabetes, srčno-žilne bolezni, astma, osteoporoza, kronična obstruktivna pljučna bolezen, in druge. Prehrana pri prehranskih alergijah, intolerancah in celiakiji. Prehrana pri motnjah hranjenja: anorexia nervosa, bulimia nervosa in debelost. Prehrana pri onkoloških obolenjih (enteralna prehrana). Etika in prehrana (alternativne oblike prehranjevanja; veganska prehrana).
Metode za merjenje prehranskega vnosa. Uporaba epidemioloških metod za študij povezave med prehrano in boleznimi. Vrste prehranskih študij. Izbira študijske populacije. Prehranski in preventivni vidiki hranljivih snovi in sestavin hrane. Meta-analize v epidemiologiji. D-A-CH referenčne vrednosti za vnos hranil. Spoznavanje in primerjava različnih prehranskih priporočil.
Metode poučevanja in učenja
Predavanja (avditorno in oblika učenja na daljavo), projektno-seminarsko delo in diskusije.
Prisotnost pri seminarjih je obvezna.
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Pridobljeno znanje bo slušatelju omogočilo, da bo znal kritično razmišljati o prehranski znanosti, prepoznati prehransko ogrožene posameznike in bolnike, opredeliti njihovo presnovno stanje ter pripraviti okviren plan prehranske podpore. Razumel bo posamezna bolezenska stanja, kjer ima pri zdravljenju oziroma obvladovanju bolezni prehrana pomembno vlogo (alergije, intolerance, diabetes, ipd.).
Temeljni literatura in viri
Obvezna / Mandatory
Clinical nutrition; knjiga; 2nd ed. – Chichester: Wiley Blackwell, 2012, angleški, ISBN: 978-1-405-16810-6
Priporočena / Recomended
Dietetic and nutrition case studies; knjiga; Chichester: Wiley Blackwell, 2016; angleški, ISBN 978-1-118-89710-2; 1-118-89710-2
Manual of dietetic practice; knjiga; 5th ed. – Chichester: John Wiley & Sons, cop. 2014; angleški, ISBN 978-0-470-65622-8
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Pogoji za vključitev v delo:
Pogojev ni.
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
Aktivno sodelovanje pri seminarskih vajah in pozitivna ocena seminarske naloge. Prisotnost pri seminarskih vajah je obvezna. Priostnost se preverja.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju Ocene: 6-10 (pozitivno); 1-5 (negativno)