Cilji in kompetence
Študent bo sposoben:
- Razlikovati med vrstami koristnih mikroorganizmov,
- Samostojno poiskati primere vpliva koristnih mikroorganizmov na zdravje,
- Uporabiti znanje o vplivu koristnih mikroorganizmov na zdravje,
- Razpravljati o vlogi koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji in proizvodnji vitaminov,
- Interpretirati mehanizme delovanja koristnih mikroorganizmov.
Vsebina
Ubikvitarnost koristnih mikroorganizmov in njihov splošni pomen za človeka in zdravje. Pomen črevesne mikrobiote, mikrobiote kože in vaginalne mikrobiote za zdravje. Vplivi na razvoj mikrobiote, interakcije med okoljem in mikrobioto.
Koristni mikroorganizmi, probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, postbiotiki, bioterapevtiki, živi terapevtski agenti.
Vloga koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil, tvorbi vitaminov in drugih koristnih spojin.
Mehanizmi delovanja koristnih mikroorganizmov: tvorba bakteriocinov, organskih kislin, kratkoverižnih maščobnih kislin, eksopolisaharidov, protimikrobna učinkovitost, kompetitivno izločanje, posredna in neposredna regulacija metabolizma, protimutagena aktivnost, uravnavanje imunskega sistema.
Metode poučevanja in učenja
• Predavanja
• Seminarske vaje
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Znanje in razumevanje:
Po zaključku tega predmeta bo študent sposoben:
? Kritično oceniti pomen humane mikrobiote in njegov vpliv na zdravje,
? Razložiti razlike med koristnimi mikroorganizmi, probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, živimi terapevtskimi agenti, postbiotiki,
- Interpretirati vlogo koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil,
- Razložiti vlogo koristnih mikroorganizmov pri tvorbi vitaminov in drugih koristnih snovi,
- Razložiti princip različnih mehanizmov delovanja koristnih mikroorganizmov.
Temeljni literatura in viri
Obvezna/Mandatory:
M.T Liong (ed), 2015. Beneficial Microorganisms in Medical and Health Applications. Microbiology monographs, vol. 28, Springer International Publishing Switzerland.
Kumar, a, & Chordfia N, 2017. Role of Microbes in Human Health. Applied Microbiology: Open Access, 3 (2), str. 1-3.
Priporočena/Recommended:
O’Connor, E.B., Barrett, E., Fitzgerald, G., Hill, C., Stanton, C., Ross, R.P. Production of Vitamins, Exopolysaccharides and Bacteriocins by Probiotic Bacteria. In: Probiotic Dairy Products, Tamime, Y.A. (Ed.), Blackwell Publishing Ltd., Oxford, 2005, str. 167-195.
FAO/WHO, 2002. Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Joint working group of the Food and Agriculture Organisation of the United Nations and the World Health Organisation: London, Ontario, Canada.
FIJAN, Sabina, HAAR, Jessica ter, VARGA, László. Probiotic microorganisms and their benefit to human health. V: DHANASEKARAN, Dharumadurai (ur.), SANKARANARAYANAN, Alwarappan (ur.). Advances in probiotics : microorganisms in food and health. London; San Diego: Elsevier, cop. 2021. Str. 1-21, tabele. ISBN 978-0-12-822909-5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128229095000010. [COBISS.SI-ID 72887555]
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Ni pogojev za vključitev
Pogoj za pristop k izpitu je opravljena seminarska naloga.