Cilji in kompetence
Študent bo:
- Spoznal in razumel pomen in vlogo, področja delovanja javnega zdravja pri nas in v svetu.
- Spoznal postopke čiščenja, dezinfekcije, sterilizacije, kakovostnega negovanja tekstilij v bolnišničnih pralnicah ter ekološke postopke čiščenja in analitike bolnišnične odpadne vode za zagotavljanje varnosti pacienta in zdravstvenih delavcev.
Vsebina
- Pristop k reševanju javnozdravstvene problematike (razvoj javnega zdravja kot veje medicinske znanosti, determinante zdravja in bolezni, strategija delovanja na področju javnega zdravja, glavni problemi na področju javnega zdravja).
- Osebna higiena, higiena prehrane, komunalna higiena.
- Splošna epidemiologija (epidemiološke metode), epidemiologija nalezljivih bolezni (epidemiološko pomembne nalezljive bolezni, imuno in kemoprofilaksa), bolnišnične okužbe.
- Pandemija COVID 19
- Čiščenje, dezinfekcija, sterilizacija.
- Definicija nege tekstilij, fizikalno-kemijske osnove pranja, sestava pralnih sredstev, , ureditev bolnišnične pralnice, kakovostni parametri pranja.
- Definicija higiene v pralnici, patogeni in potencialno patogeni mikroorganizmi v pralnicah, razkuževalni učinek pranja, kriteriji higiene.
- Patogeni in potencialno patogeni mikroorganizmi v zraku in bolnišničnem okolju.
- Priprava vode, tehnološke vode in odplake, ekološka zakonodaja i osnovne metode čiščenja in analitike odpadnih vod.
- Higiena hrane. Higiena zraka.
Metode poučevanja in učenja
- Predavanja
- Seminarska naloga
- Laboratorijske vaje
- Klinične vaje
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Študent bo po zaključku predmeta :
- pojasnil in razloži pomen epidemiologije in povezanost okolja in zdravja.
- analiziral podatke o nalezljivih in nenalezljivih boleznih na lokalnem in globalnem nivoju.
- uporabljal epidemiološke metode in baze podatkov,
- izdelal oceno tveganja za nastanek in razširjanje nalezljivih bolezni in predlagal ustrezen ukrep v primeru nevarnosti in pojava bolezni ter izdelal načrte za obvladovanje.
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
• spretnosti komuniciranja: ustno izražanje, uporaba enotne terminologije, pri pripravi izdelkov na vajah,
• poznavanje in uporaba spletnih strani in baz podatkov (SZO, NIJZ),
• delo v skupini.
Temeljni literatura in viri
Obvezna:
• Kragelj-Zaletelj, L. (2011). Uvod v javno zdravje. Ljubljana : Medicinska fakulteta.
• Tomažič, J.,Strle, F.S,(2017).Infekcijske bolezni.2.dop.izd.Ljubljana:Združenje za infektologijo, SZD
• Rozman, U., Šostar-Turk, S. (2021). Javno zdravje z epidemiologijo, mikrobiologijo in higieno : navodila za vaje : zbrano učno gradivo : Zdravstvena nega. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede.
Dodatna:
• Kraigher A. in sod (2018). Cepljenje in cepiva. Ljubljana: Sekcija za preventivno medicino
• Šostar – Turk S. & Fijan S. (2000). Nega tekstilij in oblačil: Učbenik. Maribor : Fakulteta za strojništvo.
• Simonovič, Z. Vuzem, S, Turk, K. Vidovič, Š., Korošec, D., Vuković Anžel, J., Malec, A., Brlek, A. (2021) Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v Mariborski regiji: v letu 2021.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
Za pristop k izpitu so potrebne opravljene laboratorijske in klinične vaje.
Podrobnosti o izvedbi in ocenjevanju Študent opravlja izpit iz dveh področij: higiena in epidemiologija. Oba testa morata biti ocenjena pozitivno za uspešno opravljen izpit – 55%.