Cilji in kompetence
Študenti pri tem predmetu:
? Spoznajo koncept in cilje trajnostnega razvoja
? Oblikujejo pozitivna stališča do koncepta trajnostnega razvoja
? Spoznajo in osvojijo različne pristope za identifikacijo, analizo in presojo okoljskih vplivov (npr. ogljični odtis, okoljski odtis) v praksi na področju mobilnosti
? Se usposobijo uporabljati teoretično znanje s področja trajnostnega razvoja v praksi (mobilnost in potrošnja)
? Spoznajo vpliv in navezanost okoljskih in družbenih vplivov na različne ekonomske podsisteme
? Se usposobijo za identifikacijo trajnostnih načinov življenja in deljene ekonomije v vsakodnevno življenje
? So sposobni kritično presoditi ali je izdelek bolj ali manj trajnosten.
? Spoznajo komuniciranje z javnostjo o trajnosti in de-growth strategijah.
? Se usposobijo za razvoj trajnostnih strategij, procesov in ukrepov.
Vsebina
Temeljna področja obravnave predmeta so:
-Koncept trajnostnega razvoja
-Cilji združenih narodov s področja trajnostnega razvoja
-Okoljski vplivi
-Izzivi merjenja trajnostnosti
-Celovita presoja okoljskih vplivov
(ogljični odtis, okoljski odtis,…)
-Presoja družbenih vplivov
-Identifikacija in presoja trajnostnih in netrajnostnih
produktov
-Integracija krožnih tokov in postopkov ponovne
uporabe kot alternativa masovni potrošnji
-Koncept »de-growth« kot nova alternativa obstoječim
gospodarskim modelom
-Načela trajnostnega življenja
-Deljena ekonomija
-Trajnostna mobilnost
-Nove poslovne priložnosti na področju trajnostne
potrošnje in trajnostne mobilnosti v EU
Metode poučevanja in učenja
Predmet vključuje različne metode poučevanja in učenja, kot so: predavanja, seminar, diskusijske skupine, video predstavitve in filmi, študije primerov iz prakse, praktično delo ter skupinske predstavitve in samostojni študij študentov.
Predavanja: pri predavanjih študent spozna teoretične vsebine predmeta in primere dobre prakse iz področja trajnostnega razvoja in trajnostne potrošnje. Del predavanj se izvaja na klasični način v predavalnici, del pa v obliki e-predavanj (e-predavanja se lahko izvajajo na videokonferenčni način ali s pomočjo posebej v ta namen didaktično pripravljenih e-gradiv v virtualnem elektronskem učnem okolju).
Vaje: pri vajah študent utrdi teoretično znanje in spozna aplikativne možnosti kot npr. Izračun okoljskega in ogljičnega odtisa za domače gospodinjstvo. Del vaj se izvaja na klasični način v predavalnici, del pa v obliki e-predavanj (e-vaje se lahko izvajajo na videokonferenčni način ali s pomočjo posebej v ta namen didaktično pripravljenih e-gradiv v virtualnem elektronskem učnem okolju).
Temeljni literatura in viri
Izbrana poglavja iz/Some Chapters from:
-Obrecht, M. (2020). Trajnostna logistika in alternativni viri energije v logističnih procesih : razvoj trajnostne energetike in trajnostnih energetskih modelov : visokošolski učbenik. Celje: Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru.
-OBRECHT, Matevž. Integrating life cycle thinking, ecolabels and ecodesign principles into supply chain management. V: KOLINSKI, Adam (ur.), DUJAK, Davor (ur.), GOLINSKA-DAWSON, Paulina (ur.). Integration of information flow for greening supply chain management, (Ecoproduction (Berlin. Internet), ISSN 2193-4622). Cham: Springer. cop. 2020, str. 219-249, ilustr. https://doi.org/10.1007/978-3-030-24355-5
Članki/papers:
-DENAC, Matjaž, OBRECHT, Matevž, RADONJIČ, Gregor. 2018. Current and potential ecodesign integration in small and medium enterprises : construction and related industries. Business strategy and the environment
-OBRECHT, Matevž, KNEZ, Matjaž. Carbon and resource savings of different cargo container designs. Journal of cleaner production, ISSN 1879-1786. [Online ed.], 1 Jul. 2017, vol. 155, 151-156 str. doi: 10.1016/j.jclepro.2016.11.076.
Dodatna literature / Additional sources:
-JEREB, Borut, KNEZ, Matjaž, KUKOVIČ, Darja, CVAHTE OJSTERŠEK, Tina, OBRECHT, Matevž. Green product. V: JEREB, Borut (ur.), et al. Environmental management & audit : Tempus project Recoaud. 1, Scarcity & introduction to environmental management. 1st electronic ed. Czestochowa [etc.]: SPH - Scientific Publishing Hub. 2016, str. 43-50, ilustr. http://sphub.org/wp-content/uploads/2016/12/1_Scarcity_and_Introduction_to_Environmental_Management.pdf, https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=70410.
- Amaral Junior, A., Almeida, L., Klein Vieira, L. (Eds.). Sustainable consumption: The right to a healthy environment. Springer International Publishing. 2020.
-Friedman, T.L. Hot, flat and crowded. Picador. 2009.
(SLO izdaja: Friedman, T.L. Vroč, raven in nagneten svet. Učila international. 2009)