SLO | EN

Cilji in kompetence

Študent bo sposoben: ? Uporabiti inovativne načine učenja o koristnih mikroorganizmih s pomočjo inovativnih učnih tehnologij kot so kvizi, digitalne učne vsebine, spletni učni pripomočki, ? Ovrednotiti pomen koristnih mikroorganizmov v okolju in prehrani. ? Pojasniti vlogo koristnih mikroorganizmov v njihove mehanizme delovanja.

Vsebina

Predstavitev in uporaba inovativnih načinov učenja o koristnih mikroorganizmih s pomočjo inovativnih učnih tehnologij kot so kvizi, digitalne učne vsebine, spletni učni pripomočki. Koristni mikroorganizmi, probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, postbiotiki, bioterapevtiki, živi terapevtski agenti in njihov vpliv na humano mikrobioto. Vloga koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil, tvorbi vitaminov in drugih koristnih spojin. Mehanizmi delovanja koristnih mikroorganizmov: tvorba bakteriocinov, organskih kislin, kratko-verižnih maščobnih kislin, vitaminov, eksopolisaharidov. Protimikrobna učinkovitost koristnih mikroorganizmov v prehrani, kompetitivno izločanje patogenov, posredna in neposredna regulacija metabolizma.

Metode poučevanja in učenja

• Predavanja • Seminarske vaje

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

? Razložiti uporabo inovativnih načinov učenja in poučevanja s pomočjo novih tehnologij in digitalnih vsebin, ? Pojasniti pomen koristnih mikroorganizmov v okolju in prehrani, ? Razlikovati med koristnimi mikroorganizmi, probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, živimi terapevtskimi agenti, postbiotiki, - Opredeliti vlogo koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil, - Opredeliti vlogo koristnih mikroorganizmov pri tvorbi vitaminov in drugih koristnih snovi

Temeljni literatura in viri

Obvezna/Mandatory ? Homayouni, A., Alizadeh, M, Alikhah, H, Zijah V. Functional Dairy Probiotic Food Development: Trends, Concepts, and Products. In: Probiotics, Cid Rigobrlo, E. (Ed.), Rijeka: InTech Open, 2012, str. 197-212. ? FIJAN, Sabina, ROGELJ, Irena. Nekatere metode proučevanja probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov : (interno gradivo) : gradivo za študente Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, 2020. 50 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 2567588] Priporočena/Recommended ? FIJAN, Sabina, HAAR, Jessica ter, VARGA, László. Probiotic microorganisms and their benefit to human health. V: DHANASEKARAN, Dharumadurai (ur.), SANKARANARAYANAN, Alwarappan (ur.). Advances in probiotics : microorganisms in food and health. London; San Diego: Elsevier, cop. 2021.. ISBN 978-0-12-822909-5 [COBISS.SI-ID 72887555] ? FIJAN, S. Antimicrobial effect of probiotics against common pathogens. V: RAO, Venketeshwer (ur.), RAO, Leticia G. (ur.). Probiotics and prebiotics in human nutrition and health. Rijeka: InTech. 2016, str. 191-221, ilustr. [COBISS.SI-ID 2233508] ? O’Connor, E.B., Barrett, E., Fitzgerald, G., Hill, C., Stanton, C., Ross, R.P. Production of Vitamins, Exopolysaccharides and Bacteriocins by Probiotic Bacteria. In: Probiotic Dairy Products, Tamime, Y.A. (Ed.), Blackwell Publishing Ltd., Oxford, 2005, str. 167-195.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev za vključitev

  • izr. prof. dr. SABINA FIJAN, univ. dipl. inž. kem. tehnol.

  • Seminarska naloga: 100

  • : 20
  • : 20
  • : 45

  • slovensko
  • slovensko