Cilji in kompetence
Študent bo sposoben:
• uporabiti inovativne načine učenja in poučevanja s pomočjo novih tehnologij in digitalnih učnih vsebin: razširjena resničnost (poglobljena resničnost, mešana resničnost, navidezna resničnost),
• razpravljati o vsebinah s področja vpliva okolja na zdravje ljudi,
• uporabiti postopke za higieno rok v bolnišničnem okolju,
• pravilno ravnati z odpadki iz zdravstva,
• razpravljati o dostopu do zadostne ter varne pitne vode in varne hrane,
• interpretirati vpliv onesnaževanja zraka na zdravje ljudi,
• razpravljati o globalnih okoljskih problemih: podnebne spremembe, rast prebivalstva, države v razvoju.
Vsebina
Predstavitev in uporaba inovativnih načinov učenja in poučevanja s pomočjo novih tehnologij in digitalnih vsebin: razširjena resničnost (poglobljena resničnost, mešana resničnost, navidezna resničnost).
Digitalna učna gradiva bodo pripravljena za podajanje vsebin kot so:
• vpliv okolja na zdravje ljudi ,
• higiena rok v bolnišničnem okolju,
• ravnanje z odpadki iz zdravstva,
• dostop do varne pitne vode in varne hrane,
• vpliv onesnaževanja zraka na zdravje ljudi,
• globalni okoljski problemi: podnebne spremembe, rast prebivalstva, države v razvoju.
Metode poučevanja in učenja
Predavanja (avditorna)
Seminarske vaje (avditorno in virtualni laboratorij)
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
Po zaključku učne enote bo študent sposoben:
• Razložiti uporabo inovativnih načinov učenja in poučevanja s pomočjo novih tehnologij in digitalnih vsebin: razširjena resničnost (poglobljena resničnost, mešana resničnost, navidezna resničnost),
• razložiti vplive okolja na zdravje ljudi,
• razložiti postopke higiene rok v bolnišničnem okolju,
• razložiti postopke ravnanja z odpadki iz zdravstva,
• kritično oceniti dostop do zadostne ter varne pitne vode in varne hrane,
• kritično oceniti vpliv onesnaževanja zraka na zdravje ljudi,
• razložiti globalne okoljske probleme: podnebne spremembe, rast prebivalstva, države v razvoju.
Temeljni literatura in viri
Obvezna/Mandatory:
Šostar Turk S., Rozman U., (2020). Vpliv okolja na zdravje, zbrano učno gradivo. Univerza v Mariboru, Fakluteta za Zdravstvene vede.
Šostar-Turk S., Rozman U., Blaznik U., Hrženjak V., Golja V., Mušič E., Nahtigal B., Perharič L., Pajnkihar M., Vrbnjak D., (2022). Kemijski dejavniki tveganja v prehrani. 1. izd. Maribor: Univerzitetna založba.
Priporočena/Recommended:
Eržen I. et al. (2010). Zdravje in okolje. Maribor: Medicinska fakulteta, Univerza v Mariboru.
Friis, R.H. (2019). Essentials of environmental health. Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning.
Griffiths, J. et al. (2009). The Health Practitioner's Guide to Climate Change, Earthscan.
Lippmann, M. (2009). Environmental Toxicants. 3rd edition, A John Willey & Sons, Inc., Hoboken.
Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
/