SLO | EN

Cilji in kompetence

Študenti bod zmožni: • Prepoznati potrebe živali za rast in razvoj • Razumevati fiziološke parametre vključene v procese prehrane živali • Zmožni poiskati prehranske normative za živali • Sposobni presoditi potrebe po hranilih za različne vrste živali • Lahko bodo izračunali hranilno vrednost krmil na osnovi analiz

Vsebina

Študentom se posredujejo temeljna klasična in novejša spoznanja: o značilnostih krme, medsebojnih vplivih krmnega obroka, okolja, fizioloških lastnosti, dejavnikih in zaužitjem suhe snovi. Poleg tega se poudarijo vedenja o različnih enotah energije, metodah ugotavljanja, ocenjevanja in vrednotenja hranilne vrednosti krme za domače živali. Opredelijo so različne potrebe po vzdrževanju, laktaciji, brejosti in telesni rasti; podan je pregled značilnosti strukturiranih in koncentriranih ogljikohidratov ter vsi oziri proteinskega in aminokislinskega metabolizma, mikro- in makroelementov, vitaminov in presnova vode v telesu. Pregled vplivov na zauživanje krme pri različnih vrstah domačih živali.

Metode poučevanja in učenja

Predavanja v predavalnici ob uporabi najsodobnejših tehničnih pripomočkov (prenosni računalnik, LCD projektor, internetna povezava…). Vaje bodo potekale v različnih laboratorijih ki se ukvarjajo z analizo krme. Terenske vaje bodo potekale na bližnjih živinorejskih kmetijah in kmetijskih obratih.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: • Bodo oceniti • Bodo razlikovali različne nivoje potreb po hranilih pri različnih vrstah živali • Kritično oceniti potrebe živali v posameznih sistemih reje • Sposobni odzivati na praktične probleme v reji živali in prilagoditi • Sposobni prilagajati.

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

• Osnove prehrane živali : učbenik, Orešnik Andrej, Kermauner Ajda, Slovenj Gradec : Kmetijska založba, 2009, ISBN - 978-961-6418-14-0, COBISS.SI-ID – 244186624. • Tierernährung : Leitfaden für Studium, Beratung und Praxis, Kirchgessner Manfred, 11., überarbeit. Aufl., Frankfurt (Main) (etc.) : DLG, cop. 2004, ISBN - 3-7690-0594-5, COBISS.SI-ID – 1805960. • Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere : Ernährungsphysiologie, Futtermittelkunde, Fütterung, Jeroch, Heinz ; Drochner, Winfried, 1943- ; Simon, Ortwin, Stuttgart : Ulmer, cop. 1999, ISBN - 3-8252-8180-9, COBISS.SI-ID – 1276040.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Fiziologija in anatomija domačih živali, Kemija

Opombe

• seminarske naloge 20 % • računskega kolokvija 10 % • pisni izpit 70 %

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • Pisni izpit: 70
  • Seminarska naloga: 20
  • Kolokvij: 10

  • : 50
  • : 40
  • : 110

  • slovensko
  • slovensko

  • ŽIVINOREJA - 2.