SLO | EN

Cilji in kompetence

• Spoznati avtohtone, tradicionalne in tujerodne pasme živali • Seznaniti z različnimi tehnologijami reje posameznih vrst in kategorij živali • Načrtovati prirejo glede na naravne danosti in potrebe tržišča

Vsebina

• Spoznati pomen živinoreje v prehrani in življenju ljudi in primerjati vlogo posameznih živalskih vrst v določenem okolju • Seznaniti z različnimi načini živinoreje in njihovim razvojem • Spoznati biološke osnove živinoreje • Predniki domačih živali • Spremembe oblik in lastnosti na domačih živalih • Učiti o razvoju pasem • Načrtovati prirejo glede na naravne danosti in potrebe tržišča • Proučiti različne rešitve pri rekonstrukcijah in novogradnjah hlevov in spremljajočih gospodarskih objektov v skladu z aktualno zakonodajo • Spoznati pomen varovanja okolja predvsem z vidika živinoreje • Pridobiti etičen odnos do živali

Metode poučevanja in učenja

Predavanja v predavalnici, računske vaje v predavalnici in terenske vaje z živalmi v hlevih.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: Po zaključenih vseh obveznostih mora študent prepoznati posamezno pasmo goved, prašičev, perutnine in drobnice. Na terenu mora znati svetovati rejcem živali pri načrtovanju obrata črede, izbiri starševske generacije za nadaljno reprodukcijo in načrtovati remont črede ter izračunavati dnevne obroke za vse vrste in kategorije živali.

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

Vlada RS. Akcijski načrt razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji do leta 2015. MKGP, Ljubljana 2006. http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/saSSo/50svAkcijskina__rtkmetijstvo.doc Jensen P. The ethology of domestic animals. An introductory text, CABI Publyshing, CAB International, 2002. Friedrich-Wilhelm Huth. Die Laktation des Rindes. Analyse, Einflu?, Korrektur, Verlag Eugen Ulmer, 1995. Guyton A.C., Hall J.E. Medical physiology. Tenth edition. Philadelphia, Saunders Company, 2000. Priporočeno branje: Kuipers A., Verbič M., Glavač J., Kos-Skubic M., Klopčič M. Producers and consumers shoices regarding cattle farming systems and products –surveys in Slovenia. Littera Picta, Ljubljana, 2010. Tekoča periodika: Zelena dežela (glasilo KGZS), Fleckvieh, Lisasto govedo, Drobnica, Kmečki glas, Aktualni katalogi živali

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev.

Opombe

• seminarska naloga 10 % • kolokvij 10 % • Ustno izpraševanje 80 %

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • Ustni izpit: 80
  • Kolokvij: 10
  • Seminarska naloga: 10

  • : 35
  • : 25
  • : 65

  • slovensko
  • slovensko

  • EKOLOŠKO KMETIJSTVO - 2.
  • ŽIVINOREJA - 1.