SLO | EN

Cilji in kompetence

• Študenti poznajo večino pasem goved • Seznanitev z označevanjem, spremljanjem proizvodnih rezultatov in oskrbovanjem vseh kategorij goved • Razložiti kondicijo in dopitanost živali • Naučiti vodenja in branja rodovniških listin, katalogov, izračunavanja mlečnosti na molzni in krmni dan ter prirastov in klavnosti • Samostojno načrtovati izbiro bikov za osemenjevanje v čredi in njen nujni remont • Praktično v hlevu oceniti eksterier živali skupaj s kondicijo živali

Vsebina

• Uvod, pomen govedoreje v kmetijstvu. • Poreklo goved, razvoj pasem in njihove značilnosti. • Nacionalni selekcijski programi v govedoreji. • Organiziranost govedorejcev in rejski programi priznanih rejskih organizacij. • Sistemi reje goved in okolje. • Linearno ocenjevanje goved. • Reprodukcija goved. • Vzreja telet in plemenskih telic. • Zgradba vimena in tvorba mleka. • Laktacija, vplivi na mlečnost, sestavo in kvaliteto mleka. • Kontrola prireje mleka in mesa govedi. • Uporaba spletnih aplikacij pri vodenju črede krav molznic. • Management reje krav molznic • Tehnologije pitanja govedi • Reja krav dojilj in rejnic

Metode poučevanja in učenja

Predavanja v predavalnici ob uporabi najsodobnejših tehničnih pripomočkov (prenosni računalnik, LCD projektor, internetna povezava…) Vaje: računske vaje v laboratoriju ali predavalnici ter računalniški učilnici Terenske vaje v hlevu.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: Na izpitu bodo študenti znali kritično oceniti vsestranski pomen govedoreje v smislu prilagajanja proizvajalnim razmeram v ekonomskem in ekološkem smislu ter intenzifikaciji kmetijskega obrata. Na terenu bodo znali svetovati rejcem pri načrtovanju obrata črede, izbiri starševske generacije za nadaljnjo reprodukcijo in načrtovati remont črede.

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Temeljni literatura in viri

• Phillips, C. J. 2018. Principles of cattle production, 3rd edition. CABI, 261 str. • Boichard, D., Ducrocq, V., Croiseau, P., Fritz, S. 2016. Genomic selection in domestic animals: principles, applications and perspectives. Comptes rendus biologies, 339(7-8), 274-277 • Preston, T. R., Willis, M. B. 2013. Intensive beef production. Elsevier. • Kotnik, A. 2010. Rejski program za lisasto pasmo govedi v Sloveniji. Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije, Hoče, 45 str.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Opravljene obveznosti iz Reja domačih živali I in II.

Opombe

• Kolokvij 25 % • Ustni izpit 75 %

  • doc. dr. MAKSIMILJAN BRUS, univ. dipl. inž. kmet.

  • Ustni izpit: 75
  • Kolokvij: 25

  • : 40
  • : 30
  • : 55

  • slovensko
  • slovensko

  • ŽIVINOREJA - 3.