SLO | EN

Cilji in kompetence

Cilji predmeta so: • opredeliti naloge in osnovne značilnosti embalaže in pakiranja, predstaviti vlogo embalaže v logistiki, • predstaviti različne vrste embalaže, in opredelitev kako pakirne enote sestaviti v transportne enote, • predstaviti označevanje embalaže in GS1 standarde, • teoretično opredeliti tehnike in tehnologije embaliranja, • predstaviti tehnološke procese embaliranja, • predstaviti ravnanje z odpadki in razbremenilno logistiko. Kompetence, ki jih študentje osvojijo: • so sposobni izbrati primerno embalažo glede na njen namen uporabe in področje logistike, • poznajo različne vrste embalaže in znajo manjše enote embalaže primerno sestaviti v večje enote, • poznajo različne tehnike in tehnologije embaliranja in so sposobni izbrati primerno tehniko in tehnologijo za namen uporabe, • poznajo standarde na področju označevanja embalaže, • poznajo tehnološke procese embaliranja, • se zavedajo pomena pravilnega ravnanja z odpadki in razbremenilne logistike, • teoretično predstaviti uporabo 3D tiskanje na primeru embalaže.

Vsebina

Naloge embalaže in pakiranja, vloga embalaže v logistiki Embalaža kot osnovni ovoj Pravilna izbira embalaže Načrtovanje pakirnih enot Sestavljanje pakirnih enot v transportne enote Označevanje embalaže in GS1 standardi Odpadna embalaža in recikliranje ter vračljiva embalaža Razbremenilna logistika Uporaba 3D tiskanja na primeru embalaže

Metode poučevanja in učenja

Predavanja: pri predavanjih študent spozna teoretične vsebine predmeta. Del predavanj se izvaja na klasični način v predavalnici, del pa v obliki e-predavanj (e-predavanja se lahko izvajajo na videokonferenčni način ali s pomočjo posebej v ta namen didaktično pripravljenih e-gradiv v virtualnem elektronskem učnem okolju). Vaje: pri vajah študent utrdi teoretično znanje in spozna aplikativne možnosti. Del vaj se izvaja na klasični način v predavalnici, del pa v obliki e-vaj (e-vaje se lahko izvajajo na videokonferenčni način ali s pomočjo posebej v ta namen didaktično pripravljenih e-gradiv v virtualnem elektronskem učnem okolju), študentje se udeležijo ekskurzije in izvedejo laboratorijske vaje na področju 3D tiskanja.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Študent je ob zaključku predmeta zmožen: • izbrati primerno embalažo glede na namen njene uporabe, • uporabiti različne vrste embalaže glede na namen njene uporabe, • izbrati primerne tehnike in tehnologije embaliranja, • pravilno označiti embalažo na različnih nivojih, • analizirati tehnološke procese embaliranja, • pravilno pristopiti k ravnanju z odpadki in načrtovanju razbremenilne logistike, • uporabiti 3D tiskalnik za namen ustvarjanja embalaže.

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi: Posredovati znanja študentom o uveljavljeni mednarodni teoriji embalaže in embaliranja ter jih usposobiti za samostojno delo. Spoznajo probleme embaliranja in embalaže ter veljavno zakonodajo. Spoznajo obveznost uporabe vseh varovalnih sredstev in spoznajo konstrukcijske in tehnične rešitve ter vodijo skrb o pripravah na specifične delovne razmere.

Temeljni literatura in viri

• Ambrož, G., et al. (2019). Razvoj embalaže v krožnem gospodarstvu: priročnik. Celje: Fit media. ISBN - 978-961-6283-59-5. • Radonjič, G. (2008). Embalaža in varstvo okolja: zahteve, smernice in podjetniške priložnosti. Maribor: Založba Pivec, ISBN - 978-961-6494-63-2 . • Martini, M., Kovačič, B., Konda, Z. (2014). Upravljanje globalnih preskrbovalnih verig: učbenik. Ljubljana: GS1 Slovenija. ISBN - 978-961-93963-1-5. • Palsson, H. (2018). Packaging logistics: understanding and managing the economic and environmental impacts of packaging in supply chains. London; New York; New Delhi: Kogan Page. ISBN - 978-0-7494-8170-4. • Yam, Kit L. et al. (2009). The Wiley encyclopedia of packaging technology. Hoboken: J. Wiley & Sons, cop 3rd ed. ISBN - 978-0-470-08704-6; 0-470-08704-8. • Coles, R. (2003). Food packaging technology. Oxford, Blackwell, Boca Raton, CRC Press, ISBN: 1-84127-221-3.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev.

Opombe

Opravljene obveznosti e-predavanj in e-vaj so pogoj za pristop k izpitu. Predavanja: Pisni izpit. 70% Vaje: Seminarska naloga z zagovorom pri vajah.20% ? Ocena e-vaj.10%

  • red. prof. dr. TONE LERHER, univ. dipl. gosp. inž.

  • Pisni izpit: 70
  • Seminar/projekt: 20
  • E-naloge: 10
  • E-naloge: 0

  • : 45
  • : 45
  • : 90

  • slovensko
  • slovensko

  • GOSPODARSKA IN TEHNIŠKA LOGISTIKA (Tehniški modul) - 3.