SLO | EN

Cilji in kompetence

Študent bo: • spoznal okoljske dejavnike tveganja, ki vplivajo na zdravje ljudi. • Spoznal Evropsko in slovensko zakonodajo o varstvu okolja. • Spoznal onesnaževala v zraku, tleh, vodi in njihov vpliv na zdravje ljudi. • spoznal pripravo pitne vode in parametre pitne vode • Spoznal ravnanje z odpadki iz zdravstva in znanje uporabil v praksi zdravstvene nege. • Se seznanil z okoljskimi kazalniki.

Vsebina

Okoljski dejavniki tveganja, ki vplivajo na zdravje ljudi: biološki (rastline, živali, mikroorganizmi, alergeni), kemični (anorganske in organske snovi), fizikalni (sevanje, hrup, itd.). Evropska in slovenska zakonodaja o varstvu okolja. Onesnaževala v zraku, tleh, vodi ter druga onesnaževala in njihov vpliv na zdravje ljudi. Monitoring zraka, vode in tal. Priprava pitne vode in parametri pitne vode. Ravnanje z odpadki iz zdravstva in zakonodaja. Okoljski kazalniki javnega zdravja: emisije snovi v okolje (zrak, voda, tla).

Metode poučevanja in učenja

Predavanje in seminarske vaje.

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Po zaključku učne enote bo študent sposoben: • razložiti okoljske dejavnike tveganja, ki vplivajo na zdravje ljudi. • Opisati zakonodajo s področja varstva okolja. • Pojasniti najpomembnejše onesnaževalce v okolju in njihov vpliv na zdravje ljudi. • Opisati predpise, ki se navezujejo na monitoring voda, zraka in tal. • Razložiti pripravo pitnih vod in odčitati parametre. • Uporabiti pridobljeno znanje o ravnanju z odpadki iz zdravstva na vseh kliničnih vajah v učnih bazah. • Predstaviti okoljske kazalnike.

Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi

Prenesljive/ključne spretnosti in drugi atributi: • Sposobnost poznavanja okoljskih dejavnikov tveganja, ki vplivajo na zdravje ljudi. • Spretnost razumevanja zakonskih predpisov s področja varstva okolja.

Temeljni literatura in viri

Temeljna: Šostar-Turk, Sonja, Rozman, Urška. Vpliv okolja na zdravje : (zbrano učno gradivo). Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, 2020. Šostar-Turk, Sonja, Rozman, Urška, Blaznik, Urška, Hrženjak, Vesna, Golja, Viviana, Mušič, Ema, Nahtigal, Blaža, Perharič, Lucija, Pajnkihar, Majda, Vrbnjak, Dominika. Kemijski dejavniki tveganja v prehrani. 1. izd. Maribor: Univerzitetna založba, 2022. III, 234 str., ilustr. Priporočena: Eržen I., Gajšek, P., Hlastan Ribič, C., Kukec, A., Poljšak, B., Zaletelj Kragel, L.: Zdravje in okolje, Izbrana poglavja, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta 2010 Lippmann, M. (2009). Environmental Toxicants. 3rd edition, A John Willey & Sons, Inc., Hoboken. Domače in mednarodne strokovne in znanstvene publikacije s področja učne enote

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev.

Opombe

Pogoj za pristop k izpitu je opravljena seminarska naloga

  • red. prof. dr. SONJA ŠOSTAR TURK, univ. dipl. inž. tekst.

  • Pisni izpit: 70
  • Seminarska naloga: 30

  • : 25
  • : 20
  • : 45

  • slovensko
  • slovensko

  • ZDRAVSTVENA NEGA - 1.