SLO | EN

Cilji in kompetence

Študent bo: - spoznal pomen probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov v prehrani. - razumel mehanizme delovanja probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov v prehrani in njihove mehanizme delovanja.

Vsebina

Probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, postbiotiki, živi terapevtski agenti, bioterapevtiki in drugi koristni mikroorganizmi v prehrani in njihov vpliv na humano mikrobioto. Razlika med probiotiki in koristnimi mikroorganizmi v fermentiranih živilih. Mehanizmi delovanja probiotikov: tvorba vitaminov, bakteriocinov, organskih kislin, kratko-verižnih maščobnih kislin, eksopolisaharidov, kompetitivno izločanje patogenov, posredna in neposredna regulacija metabolizma. Protimikrobna učinkovitost probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov v prehrani.

Metode poučevanja in učenja

• Predavanja • Seminarji

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: Študent bo sposoben: ? razlikovati med probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, živimi terapevtskimi agenti, postbiotiki in drugimi koristnimi mikroorganizmi, ? pojasniti pomen probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov v prehrani, - opredeliti vlogo koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil, - opredeliti vlogo probiotikov in drugih koristnih mikroorganizmov pri tvorbi vitaminov in drugih koristnih snovi.

Temeljni literatura in viri

Obvezna/Mandatory • Homayouni, A., Alizadeh, M, Alikhah, H, Zijah V. Functional Dairy Probiotic Food Development: Trends, Concepts, and Products. In: Probiotics, Cid Rigobrlo, E. (Ed.), Rijeka: InTech Open, 2012, str. 197-212. • FIJAN, Sabina, HAAR, Jessica ter, VARGA, László. Probiotic microorganisms and their benefit to human health. V: DHANASEKARAN, Dharumadurai (ur.), SANKARANARAYANAN, Alwarappan (ur.). Advances in probiotics : microorganisms in food and health. London; San Diego: Elsevier, cop. 2021.. ISBN 978-0-12-822909-5 [COBISS.SI-ID 72887555] Priporočena/Recommended • FIJAN, S. Antimicrobial effect of probiotics against common pathogens. V: RAO, Venketeshwer (ur.), RAO, Leticia G. (ur.). Probiotics and prebiotics in human nutrition and health. Rijeka: InTech. 2016, str. 191-221, ilustr. • O’Connor, E.B., Barrett, E., Fitzgerald, G., Hill, C., Stanton, C., Ross, R.P. Production of Vitamins, Exopolysaccharides and Bacteriocins by Probiotic Bacteria. In: Probiotic Dairy Products, Tamime, Y.A. (Ed.), Blackwell Publishing Ltd., Oxford, 2005, str. 167-195. • Tekoče znanstvene publikacije s področja (izvirni znanstveni in pregledni članki, znanstvene monografije in druga gradiva).

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev za vključitev

  • izr. prof. dr. SABINA FIJAN, univ. dipl. inž. kem. tehnol.

  • Pisni izpit: 80
  • Seminarska naloga: 20

  • : 25
  • : 20
  • : 45

  • slovensko
  • slovensko