SLO | EN

Cilji in kompetence

1. Razumevanje in poznavanje osnovnih teoretičnih načel patofiziologije prekomerne prehranjenosti in debelosti, prehranskih potreb otrok in odraslih v določenih starostnih obdobjih, smernic obravnave otrok in odraslih z debelostjo, osnov zdravljenja in preventive. 2. Obvladanje ključnih praktičnih veščin obravnave prekomerno prehranjenih in debelih bolnikov, določanja indeksa telesne mase, drugih markerjev debelosti, kaloričnih potreb in primernih sestavin hrane ter postopka vodenja, zdravljenja in spremljanja teh bolnikov. 3. Spoznava smernic obravnave posameznih bolezni, ki so povezane z debelostjo in pomena preprečevanja razvoja te bolezni, na vseh ravneh obravnave.

Vsebina

Študenti se bodo naučili teoretičnih osnov patofiziologije prekomerne prehranjenosti in debelosti, ob upoštevanju normalnih prehranskih potreb različnih starostnih skupin otrok in odraslih, se seznanili s problematiko epidemije debelosti v razvitem svetu in pri nas, s pojmom ekstremne debelosti in metaboličnega sindroma, spoznali smernice obravnave odraslih in otrok s prekomerno prehranjenostjo in debelostjo in številne bolezni, ki se pojavljajo z debelostjo. Pridobili bodo osnove zdravljenja teh bolnikov s poudarkom na preventivnem delovanju in možnostih sistemske obravnave na nacionalni ravni. Obvladali bodo praktična načela ugotavljanja prehranskega statusa otrok in odraslih. Naučili se bodo računanja indeksa telesne mase in njegove interpretacije, kaloričnih potreb posameznih starostnih skupin in primerne sestave hrane. V toku vaj se bodo seznanili z načeli obravnave prekomerno prehranjenih in debelih bolnikov, delovanja Skupine za zdravo prehrano, obravnave bolnikov s pridruženimi boleznimi kot sta hipertenzija in sladkorna bolezen tipa II in z možnostmi raziskovalnega dela na tem področju.

Metode poučevanja in učenja

• Predavanja (avditorno in učenje na daljavo) • Vaje - praktično delo • Samostojno delo

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: 1. Znanje in razumevanje osnovnih teoretičnih načel patofiziologije debelosti in prekomerne prehranjenosti, prehranskih potreb otrok in odraslih v različnih starostnih obdobjih, smernic obravnave, zdravljenja in preprečevanja debelosti. 2. Ključne veščine na področju opredelitve debelosti, računanja kaloričnih potreb in ustrezne sestave hrane, določanja markerjev debelosti, vodenja in zdravljenja adipoznih bolnikov, spodbujanja zdravega življenjskega sloga. 3. Znanje s področja obravnave bolnikov z boleznimi, ki se pojavljajo z debelostjo.

Temeljni literatura in viri

Obvezna/Mandatory: 1. Kliegman RM, St. Geme JW, eds. Nelson textbook of pediatrics. 21st ed. Philadelphia: Elsevier Saunders; 2019. 2. Rippe JM, Foreyt JP, eds. Obesity prevention and treatment. A practical guide. Boca Raton: CRC Press; 2022. Priporočena/Recommended: 1. Ahmad SI, Imam SK, eds. Obesity. A practical guide. Cham: Springer International Publishing Switzerland; 2016. 2. Gadde KM, Martin CK, Berthoud HR, Heymsfield SB. Obesity: pathophysiology and management. J Am Coll Cardiol 2018; 71: 69-84. 3. Močnik M, Marčun Varda N. Cardiovascular risk factors in children with obesity, preventive diagnostics and possible interventions. Metabolites. 2021; 11: 551. 4. Močnik M, Marčun Varda N. Cardiovascular risk factors in children. In: Chahine J, ed. Risk factors for cardiovascular disease. London: IntechOpen; 2022. p. 95-111. 5. Močnik M, Marčun Varda N. The role of cardiorespiratory fitness in children with cardiovascular risk. In: Sözen H, ed. Cardiorespiratory fitness - new topics. London: IntechOpen; 2023 p. 1-17.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni posebnih pogojev za vključitev. Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti: Pogoja za pristop k izpitu sta aktivno sodelovanje pri seminarskih vajah in priprava seminarske naloge.

  • red. prof. dr. NATAŠA MARČUN VARDA, dr. med.

  • Ustni izpit: 70
  • Seminarska naloga: 30

  • : 25
  • : 20
  • : 135

  • slovensko
  • slovensko

  • ZDRAVSTVENA NEGA (PREVENTIVNA IN KLINIČNA PREHRANA) - 2.