SLO | EN

Cilji in kompetence

Temeljni cilj predmeta je študentom posredovati vsebine o pomenu prehrane pri starostnikih ter vpliv na zdravstveno stanje v posameznem obdobju staranja. Vpliv prehrane na razvoj kroničnih degenerativnih bolezni, gibalnega sistema, kardiovaskularnih bolezni, nekaterih vrst raka, sladkorne bolezni tipa 2 ter stanja, povezana s prehranskimi deficiti. Vpliv neprimerne količine in kemijske sestave hrane na imunsko stanje starostnikov. Analiza diet, priprava in pripomočki za spremenjeno uživanje hrane pri starostnikih.

Vsebina

Pomen prehrane pri starostnik vpliva na zdravstvenem stanje v posameznem obdobju staranja: zgodnje, srednje in pozno starostno obdobje. Prehrana vpliva na razvoj kroničnih degenerativnih bolezni predvsem gibalnega sistema, kardiovaskularne bolezni, nekatere vrste raka, sladkorna bolezen tipa 2, vnetne in degenerativne spremembe sluznice ter stanja, povezana s prehranskimi deficiti (osteoporoza, periodontalna bolezen..). Oblika zaužitih hranil vpijva na delovanje prebavnega traku in posledično na debelost in zdravstveno kondicijo starostnika. Neprimerna količina in kemijska sestava hrane vpliva na imunsko stanje starostnikov. Analiza diet za starostnike. Priprava starostnikov za spremenjeno uživanje hrane. Pripomočki za spremenjeno uživanje hrane pri starostnikih.

Metode poučevanja in učenja

Predavanja (avditorno in učenje na daljavo), seminarske vaje

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

Znanje in razumevanje: Študenti bodo: Spoznali pomenu prehrane pri starostnikih ter vpliv na zdravstveno stanje v posameznem obdobju staranja. Spoznati kako prehrana vpliva na razvoj kroničnih degenerativnih bolezni, gibalnega sistema, kardiovaskularnih bolezni, nekaterih vrst raka, sladkorne bolezni tipa 2 ter stanja, povezana s prehranskimi deficiti. Spoznati vpliv neprimerne količine in kemijske sestave hrane na zdravstveno stanje starostnikov. Spoznati analizo diet, pripravo in pripomočke za spremenjeno uživanje hrane pri starostnikih.

Temeljni literatura in viri

Rolfes S.R., Pinna K., Whitney E.,2018. Understanding normal & clinical nutrition. 11th ed. Boston: Cengage Learning. L.K. Mahan, S. Escott-Stump, J.L. Raymond eds.,2012. Krause's food & the nutrition care process. 13th ed. St. Louis: Saunders. Klinična prehrana 1. 2018. 1. izd. Ljubljana : Slovensko združenje za klinično prehrano : Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Rotovnik Kozjek N. et al., 2014. Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje: priročnik o prehrani v tretjem življenjskem obdobju. Koper: Univerzitetna založba Annales.

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev za vključitev. Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti: Pogoja za pristop k izpitu sta aktivno sodelovanje pri seminarskih vajah in priprava seminarske naloge

  • red. prof. dr. ZMAGO TURK

  • Pisni izpit: 60
  • Seminarska naloga: 40

  • : 25
  • : 20
  • : 135

  • slovensko
  • slovensko

  • ZDRAVSTVENA NEGA (PREVENTIVNA IN KLINIČNA PREHRANA) - 2.