SLO | EN

Cilji in kompetence

Študenti bodo znali ovrednotiti pomen prehrane na mikrobioto prebavil. Znali bodo pojasniti vrste koristnih mikroorganizmov in njihove vloge ter mehanizme delovanja.

Vsebina

Prehrana in mikrobiologija prebavil: vplivi na razvoj mikrobiote prebavil, interakcije med zaužitimi živili in mikrobioto prebavil. Koristni mikroorganizmi, probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, postbiotiki, bioterapevtiki, živi terapevtski agenti. Vloga koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil, tvorbi vitaminov in drugih koristnih spojin. Mehanizmi delovanja koristnih mikroorganizmov: tvorba bakteriocinov, organskih kislin, kratko-verižnih maščobnih kislin, ekso-polisaharidov, protimikrobna učinkovitost, kompetititvno izločanje, posredna in neposredna regulacija metabolizma, protimutagena aktivnost, uravnavanje imunskega sistema.

Metode poučevanja in učenja

• Predavanja (avditorno in učenje na daljavo) • Seminarske vaje

Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje

? Pojasniti pomen prehrane na mikrobioto prebavil, ? Razlikovati med koristnimi mikroorganizmi, probiotiki, prebiotiki, sinbiotiki, živimi terapevtskimi agenti, postbiotiki, - Opredeliti vlogo koristnih mikroorganizmov pri fermentaciji živil, - Opredeliti vlogo koristnih mikroorganizmov pri tvorbi vitaminov in drugih koristnih snovi, - Pojasniti princip različnih mehanizmov delovanja koristnih mikroorganizmov. -

Temeljni literatura in viri

Obvezna/Mandatory: 1. ŠIKIĆ POGAČAR, Maja, MIČETIĆ-TURK, Dušanka, FIJAN, Sabina. Probiotics: current regulatory aspects of probiotics for use in different disease conditions. V: DWIVEDI, Mitesh Kumar (ur.), et al. Probiotics in the prevention and management of human diseases : a scientific perspective. London: Academic Press, cop. 2022. Str. 465-499, tabele. ISBN 978-0-12-823734-2, ISBN 0-12-823734-1, ISBN 978-0-12-823733-5. DOI: 10.1016/B978-0-12-823733-5.00021-0. 2. O’Connor, E.B., Barrett, E., Fitzgerald, G., Hill, C., Stanton, C., Ross, R.P. Production of Vitamins, Exopolysaccharides and Bacteriocins by Probiotic Bacteria. In: Probiotic Dairy Products, Tamime, Y.A. (Ed.), Blackwell Publishing Ltd., Oxford, 2005, str. 167-195. 3. FAO/WHO, 2002. Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Joint working group of the Food and Agriculture Organisation of the United Nations and the World Health Organisation: London, Ontario, Canada. 4. Homayouni, A., Alizadeh, M, Alikhah, H, Zijah V. Functional Dairy Probiotic Food Development: Trends, Concepts, and Products. In: Probiotics, Cid Rigobrlo, E. (Ed.), Rijeka: InTech Open, 2012, str. 197-212. Priporočena/Recommended: 5. Tekoče znanstvene publikacije s področja (izvirni znanstveni in pregledni članki, znanstvene monografije in druga gradiva).

Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti

Ni pogojev za vključitev Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti: Pogoja za pristop k izpitu sta aktivno sodelovanje pri seminarskih vajah in priprava seminarske naloge

  • izr. prof. dr. SABINA FIJAN, univ. dipl. inž. kem. tehnol.

  • Pisni izpit: 80
  • Seminarska naloga: 20

  • : 25
  • : 20
  • : 135

  • slovensko
  • slovensko

  • ZDRAVSTVENA NEGA (PREVENTIVNA IN KLINIČNA PREHRANA) - 2.