Študentsko življenje

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Univerza v Mariboru omogoča svojim študentom pestro študentsko življenje. Ponuja namreč pester izbor obštudijskih dejavnosti (nekatere so tudi kreditno ovrednotene) na področju kulture, športa in humanitarnih dejavnosti. Popestrite si prosti čas in ga kakovostno zapolnite. Vključite se v študentka društva, sodelujte v projektih, spoznajte nove prijatelje in pridobite nove izkušnje pri obštudijskih dejavnostih.​​​ Ne pozabite na mobilnost ​ opravite semester na drugi slovenski univerzi ali se poslužite izmenjave v tujini.​


 UŠC Leona Štuklja

​​Univerzitetni športni center (UŠC) Leona Štuklja je bil predan v uporabo študentom in zaposlenim na UM junija 1995, februarja 2000 pa je bil poimenovan po našem olimpioniku Leonu Štuklju, ki je sam prerezal trak ob simboličnem ponovnem odprtju. Ob njegovi 100-letnici (novembra 1998) smo mu na galeriji dvorane postavili doprsni kip.​


Fotografija z otvoritve UŠC Leona Štuklja z dr. Janezom Drnovškom in Leonom Štukljem v ospredju


Univerzitetna športna dvorana ima naslednje zmogljivosti: 

 • velika dvorana (34,60 m x 55,60 m, 1898 m2 neto površine), ki omogoča izvajanje različnih športnih zvrsti: odbojke, košarke, badmintona, rokometa, nogometa in namiznega tenisa; 
 • dvorana borilnih športov (113 m2), ki omogoča izvajanje borilnih veščin aikido, karate in judo ter telesne priprave in joge;
 • dvorana za aerobiko in plese (113 m2), je namenjena aerobiki, plesom in ritmiki; 
 • dvorana za skvoš (dva prostora po 125 m2); 
 • dvorana za fitnes (dva prostora, skupaj 130 m2);​
 • plezalna stena City Wall (160 m2);
 • ​savna (suha finska savna za 6 oseb).
Spremljajoča infrastruktura obsega osem garderob s sanitarijami za športnike, osem kabinetov pa za učitelje, trenerje in sodnike. Za izvajanje teoretičnega dela pedagoškega procesa sta na razpolago mala predavalnica z 20 sedeži in velika predavalnica z 80 sedeži. Gledalcem so namenjene tribune s preko 800 sedeži in stojišča na galeriji.

 Mednarodne izmenjave

​Kako je študirati v tujini? Kaj s tem pridobite? Na koliko univerzah v tujini lahko študirate? Preberite si več o mednarodni​h izmenjav​ah.

Mednarodne izmenjave v okviru programa Erasmus+

 Nacionalna mobilnost

​Nacionalna mobilnost omogoča en semester študija na drugi slovenski univerzi, in sicer na Univerzi v Lju​bljani, Univerzi na Primorskem in Univerzi v Novi Gorici.​​​​

 Poletne in zimske šole

​Čl​anice UM v času zimskih in poletnih počitnic organizirajo zimske in poletne šole, s katerimi lahko dopolnite ali nadgradite svoje znanje.


Mednarodna poletna šola logistike

 Sodelovanje v projektih

Za sodelovanje v projektih na posamezni fakulteti Univerze v Mariboru se lahko študenti obrnete na nosilca učne enote ali na​ predvidenega mentorja pri zaključnem delu.

Več možnosti sodelovanja najd​ete tudi v mednarodni organizaciji DEMOLA​​, ki spodbuja sodelovanje na projektih med univerzitetnimi študenti in podjetji, tako na lokalni kot na mednarodni ravni.

Sodelovanje v projektih​​

 Študentski svet

Študentski s​vet UM (ŠS UM) rešuje problematiko, povezano s študenti, skrbi za njihovo dobrobit in se zavzema za kakovosten študij. ​ŠS UM sestavljajo predstavniki posameznih fakultet, ki enakopravno zastopajo vse članice univerze. Deluje po načelu »Od študentov za študente«. Poleg sodelovanja v organih ter podajanja in zagovarjanja študentskega mnenja pripravljajo tudi razne obštudijske aktivnosti z namenom kakovostnega preživljanja obštudijskega časa in spodbujanja druženja med študenti. Med odmevnejše projekte spadajo: 
 • Študentsko tekmovanje v raftih UM,
 • Univerzitetna športna liga za prvaka UM,
 • Maraton aerobike,
 • Krvodajalske akcije UM,
 • Teden zdravja,
 • Zbiranje sladkarij in igrač.​​​

 Univerzitetna športna liga za prvaka UM

Univerzitetna športna liga za prvaka UM, ki poteka v Univerzitetnem ​športnem centru Leona Štuklja, je namenjena vsem študentom in študentkam UM. Ekipe študentov posameznih fakultet se lahko pomerijo v nogometu, košarki in odbojki, ekipe študentk pa v odbojki. Tekme potekajo od novembra do aprila. Pridi in tekmuj ali navijaj za svojo fakulteto! 

Fotografije z dogodkov tradicionalne univerzitetne športne lige

 Študentsko tekmovanje v raftih UM

​​V času Festivala Lent, tik pred poletjem in pred zaključkom poletnega izpitnega obdobja, organizirajo tekmovanje, kjer se ekipe študentov pomerijo v veslanju po reki Dravi. V okviru tekmovanja poteka tudi druženje, ki je namenjeno sprostitvi v času izpitnega obdobja.

študentsko tekmovanje v raftih.jpg Teden zdravja

​Vsako leto ŠS UM obeleži 7. april, ki ga poznamo kot svetovni dan zdravja. Z najrazličnejšimi dogodki, ki potekajo cel teden, želijo študentom približati pomembnost zdrave prehrane, redne športne aktivnosti in pomembnost skrbi zase in za svoje zdravje.

Kolaž fotografij prikazuje skrb za dobro telesno počutje

 Krvodajalske akcije UM

​Dvakrat letno, pod sloganom »Poženi srce, daruj kri!«, ŠS UM organizira krvodajalske akcije, s katerimi spodbujajo študente, da nesebično in v velikem številu pomagajo pomoči potrebnim ljudem. 

 Študentsko delo

​Želite zaslužiti nekaj denarja, pridobiti nove izkušnje, navezati stike z bodočimi delodajalci? Študenti lahko v času izobraževanja opravljate začasno in občasno delo.​

 Maraton aerobike

​Dogodek organizirajo že več let zapored, saj menijo, da je zelo pomembno, da se študenti sprostijo in dobijo nov zagon ter motivacijo za spoprijemanje s št​udijskimi obveznostmi.

Maraton aerobike​​

 Zbiranje sladkarij in igrač

​V prazničnem decembru, času sreče in veselja, ŠS UM organizira zbiranje igrač in sladkarij​ za otroke iz socialno ogroženih dru​žin. Pri tem sodelujejo z Zvezo prijateljev mladine Maribor, ki za otroke organizira božično obdarovanje. 

Zbiranje sladkarij in igrač
Zadnja sprememba: 27. 07. 2022 10:44