O študiju na Univerzi v Mariboru

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Univerzo v Mariboru sestavlja 17 fakultet, ki ponujajo dodiplomske in podiplomske študijske programe ter študijske programe za izpopolnjevanje. Bodoči študenti lahko izbirajo med študijskimi programi vseh stopenj​Izvedba študijskih programov po kreditnem sistemu študija (ECTS) omogoča študentom opravljanje študijskih obveznosti tudi v tujini in izbiro učnih enot drugih študijskih programov na Univerzi v Mariboru ter vključevanje v mobilnost.


Na Univerzi v Mariboru ponujamo naslednje vrste študijskih programov:

  • visokošolske strokovne in univerzitetne študijske programe 1. stopnje,
  • enovite magistrske študijske programe 2. stopnje,
  • študijske programe 2. stopnje in
  • študijske programe 3. stopnje.​​
Ekonomsko-poslovna fakultetaepf.um.si
Razlagova 14, 2000 Maribor
Odličnost izobraževanja na EPF UM potrjujejo tri mednarodne akreditacije, ki v svetovnem merilu povezujejo poslovne šole v svetovnem vrhu kakovosti, EPF pa v teh okvirih sodeluje in spodbuja inovacije in kakovost v akademski in v poslovni skupnosti.
epf.um.si | video
Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko


feri.um.si
Koroška cesta 46, 2000 Maribor
Na FERI študentom posredujemo znanja, ki temeljijo na mednarodno priznanem znanstveno-raziskovalnem delu, zaradi česar so zelo zaželeni pri delodajalcih v Sloveniji in v tujini. Študente izobražujemo na področjih elektrotehnike, računalništva, informatike, telekomunikacij, medijskih komunikacij in mehatronike.
feri.um.si | video
Fakulteta za energetiko


fe.um.si
Hočevarjev trg 1, 8270 Krško
Koroška cesta 62a, 3320 Velenje
FE svoje študijske programe izvaja v Krškem in Velenju, v dveh največjih energetskih bazenih v Sloveniji. Z individualnim pristopom ter vrhunsko opremljenimi laboratoriji ustvarjamo odlične pogoje za kvaliteten študij in pripravljenost diplomantov na izzive, ki jih prinaša prihodnost na področju energetike.
fe.um.si | video
Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

fgpa.um.si
Smetanova ulica 17, 2000 Maribor
FGPA izvaja študijske programe s področja gradbeništva, gospodarskega inženirstva, prometnega inženirstva in arhitekture. Ponaša z izjemnimi uspehi študentov in profesorjev, s čemer potrjujemo, da “z znanjem gradimo prostor prihodnosti”.
fgpa.um.si | video
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo


fkkt.um.si
Smetanova ulica 17, 2000 Maribor
Študij na FKKT vključuje vsebine s področij biokemije in biotehnologije, nanokemije, zdravil, materialov, varne hrane in vode, obnovljivih virov in še marsičesa. Pri poučevanju uporabljamo sodobno opremo in sodelujemo s številnimi podjetji, zato so diplomanti dobro in hitro zaposljivi.
fkkt.um.si | video
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede


www.fkbv.um.si
Pivola 10, 2311 Hoče
FKBV je sodobna, mednarodno primerljiva univerzitetna ustanova. V sodelovanju z eminentnimi institucijami v Sloveniji in tujini izvajamo vrhunske temeljne in aplikativne raziskave, izobraževanje na vseh treh stopnjah študija ter strokovno delo za gospodarstvo na področjih kmetijstva in sorodnih ved.
www.fkbv.um.si | video
Fakulteta za logistikofl.um.si
Mariborska cesta 7, 3000 Celje
FL je edina fakulteta v Sloveniji, ki se celovito ukvarja z dinamičnim področjem logistike. Našo odličnost izkazujeta dve mednarodni akreditaciji. Študijske programe redno posodabljamo z vsebinami, ki so odraz družbenih in poslovnih sprememb.
fl.um.si | video
Fakulteta za naravoslovje in matematiko


fnm.um.si
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
FNM je vodilno izobraževalno, raziskovalno in uporabno razvojno središče v regiji na področju biologije, ekologije, fizike in matematike ter središče za izobraževanje učiteljev naravoslovja, matematike, računalništva in tehnike. Odlikuje nas izjemna raziskovalna odličnost in visoke študentske ocene profesorjev.
fnm.um.si | video
Fakulteta za organizacijske vedefov.um.si
Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj
FOV že več kot 60 let proučuje in razvija svet organizacijskih znanosti. Študijski programi se redno posodabljajo, kar se kaže v široki paleti pridobljenih znanj diplomantov in njihovi dobri zaposljivosti. Blokovni način študija študentom omogoča sprotno opravljanje študijskih obveznosti.
fov.um.si | video
Fakulteta za strojništvofs.um.si
Smetanova ulica 17, 2000 Maribor
FS se ponaša z uspešnimi študenti, raziskovalnim delom, sodelovanjem z industrijo, opremljenostjo laboratorijev in bogato mednarodno mrežo partnerjev. Diplomanti so v sodobni družbi, ki jo zaznamuje era industrije 5.0, izjemno iskan kader.
fs.um.si| video
Fakulteta za turizemft.um.si
Cesta prvih borcev 36, 8250 Brežice
FT odlikujejo najsodobnejši in mednarodno konkurenčni študijski programi turizma, ki so podprti s praktičnimi, kreativnimi, dinamičnimi in inovativnimi pristopi poučevanja. Študij sledi trendom in spremembam v turizmu, vključuje strokovno prakso ter temelji na osebnem pristopu in kakovostnih medosebnih odnosih.
ft.um.si | video
Fakulteta za varnostne vedefvv.um.si
Kotnikova ulica 8, 1000 Ljubljana
FVV je edina visokošolska institucija s področja varstvoslovja v Sloveniji. Naši programi so interdisciplinarni in ponujajo znanja, ki so potrebna za reševanje kompleksnih varnostnih izzivov in konkretnih aktualnih primerov iz prakse.
fvv.um.si | video
Fakulteta za zdravstvene vedefzv.um.si
Žitna ulica 15, 2000 Maribor
FZV je mednarodno priznana institucija s področja zdravstvene nege in zdravstvenih ved. Izobraževalna in raziskovalna odličnost ter sodobna opremljenost jo uvrščajo med najbolj zaželene v Sloveniji. Aktualni študijski programi in tesna povezanost s kliničnim okoljem diplomantom vseh treh stopenj študija zagotavljajo visoko zaposljivost.
fzv.um.si | video
Filozofska fakultetaff.um.si
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
FF deluje v duhu intelektualne širine, humanističnih vrednot in aktivnega državljanstva. Z raziskovalnim delom, mednarodnim sodelovanjem in uvajanjem inovativnih pristopov v izobraževanju velja za eno prepoznavnejših in uglednejših ustanov na področju humanistike in družboslovja v srednji Evropi.
ff.um.si | video
Medicinska fakultetamf.um.si
Taborska ulica 8, 2000 Maribor
Na MF posvečamo veliko pozornost usvajanju ustreznih temeljnih in kliničnih znanj ter veščin na področju medicine in dentalne medicine. Študij zahteva veliko truda, daje pa neizmerno zadovoljstvo v izvajanju poslanstva pomoči sočloveku. Študente vzgajamo v zdravnike z občutkom za etiko in empatijo do bolnikov.
mf.um.si | video
Pedagoška fakultetapef.um.si
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Študijski programi PEF študentom omogočajo pridobivanje vseh potrebnih kompetenc za kakovostno opravljanje poklica učiteljev, vzgojiteljev, športnih trenerjev in inkluzivnih pedagogov v današnji družbi. Študij prinaša dragocene izkušnje, ki prispevajo k dvigu kakovosti na področju vzgojno-izobraževalnega sistema.
pef.um.si | video
Pravna fakultetapf.um.si
Mladinska ulica 9, 2000 Maribor
PF se je v 60 letih svojega delovanja z ambicioznim programom uveljavila kot mednarodno priznano središče pravne znanosti. Odlikujejo jo ugledni profesorji, kakovostni študijski pogoji, pester nabor študentskih tekmovanj in študija v tujini ter odlična lokacija v središču Maribora.
pf.um.si | video

​​​​​​​​​​

​​​​Zakaj študirati na Univerzi v Mariboru?​​​

 Univerza v Mariboru na zemljevidu Slovenije

​Posebnost Univerze v Mariboru v primerjavi z ostalimi slovenskimi univerzami je dislociranost nekaterih njenih članic, ki delujejo na širšem območju Slovenije:
  • Fakulteta za varnostne vede v Ljubljani,
  • Fakulteta za organizacijske vede v Kranju,
  • Fakulteta za logistiko v Celju,
  • Fakulteta za kmetijsko in biosistemske vede v Hočah,
  • Fakulteta za energetiko v Krškem in Velenju in 
  • Fakulteta za turizem v Brežicah.

Na ta način omogočamo visokošolsko izobraževanje tudi v nekaterih regijah, kjer mladi prej niso imeli možnosti študija v lokalnem okolju.​​

Zadnja sprememba: 20. 07. 2023 08:43